Online savetovanje o kontracepciji

21dan Pokretanjem diskusije na Forumu sajta 21dan i debate na popularnoj mreži Fejsbuk na temu Savremena kontracepcija – čija je to odgovornost, Udruženje za reproduktivno zdravlje prati globalnu inicijativu Svetskog dana kontracepcije koji će 26. septembra biti obeležen u više od sto zemalja u svetu. Niz edukativnih predavanja i informisanja mladih po univerzitetskim gradovima u Srbiji, kao i uživo on line savetovanje mladih od strane lekara i prijatelja Udruženja za reproduktivno zdravlje, aktivnosti su pomoću kojih će Udruženje tokom čitavog meseca septembra mladima slati poruke kako putem tradicionalnih medija, tako i putem novih društvenih mreža.

„Odgovornost je ključni momenat u izboru kontracepcije s obzirom na to da se vrlo često dešava da mladi parovi imaju nezaštićen odnos jer i momak i devojka misle da će drugi partner preuzeti odgovornost. Zbog toga je pokretanje diskusije na ovu temu veoma značajno jer odgovornost u seksualnoj vezi i odnosu treba da preuzmu oba partnera“, rekla je doc. dr sci. med. Ana Mitrović – Jovanović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje i načelnica preoperativnog odeljenja GAK „Narodni front“, i dodala „ovogodišnji moto obeležavanja ovog važnog datuma – Kontracepcija. Tvoj život. Tvoja odgovornost, kao i niz aktivnosti koje će Udruženje u okviru kampanje obeležavanja ovog datuma sprovesti ovog meseca na lokalnom nivou treba da podsete na važnost odgovornosti oba partnera u seksualnoj vezi kao i značaj edukacije i savetovanja o upotrebi savremene kontracepcije.“

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana kontracepcije, svi zainteresovani učesnici na Forumu sajta 21dan, koji je i najposećeniji odeljak na sajtu, moći će od danas da učestvuju u postavljenoj diskusiji na temu odgovornosti mladih u seksualnom odnosu, i iznesu svoja mišljenja. U nedelji od 20. do 26. septembra, Udruženje za reproduktivno zdravlje, će u saradnji sa lokalnim domovima zdravlja i lekarima organizovati informisanje i edukaciju mladih u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Tokom čitavog meseca, pored edukativnih, biće organizovan i niz zabavnih sadržaja na sajtu 21dan i Fejsbuku, poput igrica i nagradnih konkursa, dok će 24. septembra, uoči samog obeležavanja Svetskog dana kontracepcije, biti organizovano interaktivno on line savetovanje mladih o upotrebi savremene kontracepcije. Ove aktivnosti Udruženja, pored renomiranih ginekologa lekara, podržavaju i brojne državne institucije, nevladine organizacije, kao i poznate ličnosti.

Obeležavanje Svetskog dana kontracepcije pokrenuto je sa idejom da se podigne svest o značaju savremene kontracepcije i potrebi da se njenom upotrebom smanji broj neželjenih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti.

Izvor: 21 dan

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,