Panda Labs: USB uređaji u 25% slučajeva odgovorni za širenje novih virusa

PCPress.rs ImageNovi izveštaji iz poznate antivirusne kompanije Panda Labs kažu da oko 25% novih virusa i sličnih zlonamernih programa stiže preko sistemskog softvera za USB uređaje. Napadi preko elektronske pošte su i dalje najčešći, ali distribucija preko USB uređaja je u porastu.
Nemojte misliti da se radi samo o fleš-diskovima – svaki USB uređaj može da vam donese virus: telefon, fotoaparat, MP3 plejer, pa čak i DVD plejer.
Najgore od svega je to što nije nimalo lako zaštiti se od ovakvih napada, jer se oni odvijaju preko Windows-ove rutine za obradu datoteke Autorun.inf. Novi virusi modifikuju tu datoteku tako da se ona izvršava bez dozvole, a često i bez znanja korisnika. Korisnik gotovo da nema ni priliku da reaguje, jer se Autorun.inf pokreće praktično trenutno pošto se uređaj priključi – jedini pouzdan lek su izmene u sistemu koje sprečavaju izvršavanje ove datoteke. Srećom, postoje i programi koji mogu da preduprede izvršavanje, ali se oni retko koriste.
Istaživanja koja je Panda sprovela na uzorku od 10.470 kompanija u 20 zemalja pokazala su da je 27% njih imalo slučajeve zaraze sa USB uređaja. Na ovaj način, virusi Cornficker i Stuxnet su zarazili milione računara širom sveta.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,