OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

AI modeli se obično treniraju na već postojećim podacima – tekst, slike i video sadržaji im služe kao udžbenici. Takav način učenja dovodi do nedoslednosti i razlika između konačnog proizvoda i onoga što je AI pokušao da imitira. To bi uskoro moglo da se promeni.

PCPress.rs Image

Covariant, OpenAI spinoff, traži rešenje za ovaj problem. Tako je nastala Robotics Foundation Model (RFM-1) u kojoj AI modeli uče na internetu, ali i kroz posmatranje situacija koje se dešavaju u fizičkom svetu. Tvrdi se da roboti tako mogu da uče kao ljudi, jer je generativni AI mašinama nove generacije već omogućio dublje razumevanje jezika i sveta.

Kada se kaže da „uče kao ljudi“, to znači da AI modeli na osnovu podataka prikupljenih iz okruženja mogu da predvide krajnji ishod nekog događaja. Evo i primera – kada robot dobije neki zadataka AI može da napravi vizuelni prikaz rešenja kako bi mu „pokazao“ kako bi trebalo da izgleda krajnji proizvod. To robotu omogućava da predvidi moguće prepreke i unapred „razmisli“ ili pita o rešenjima. Osoba koja mašinu kontroliše može da mu uz pomoć jednostavnih jezičkih formulacija da informacije o rešenjima problema.

Pročitajte i:  Bela kuća objavila opsežni dokument sa smernicama o AI za saveznu vladu

Pogledajte video:

RFM-1 je do sada testiran samo u laboratorijskim uslovima, a svet nije laboratorija. Uskoro bi mogao da se nađe u industrijskim postrojenjima gde će naučiti nove stvari. Možda naučno-fantastični život i nije tako daleko.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *