Oracle kupuje kompaniju Cerner

Softverski gigant Oracle će kupiti kompaniju Cerner koja se bavi elektronskom medicinskom dokumentacijom za 95 dolara po akciji, odnosno približno 28,3 milijarde dolara u vrednosti kapitala.

PCPress.rs Image

Oracle pokazuje znake ubrzanja

Ugovor, za koji se očekuje da će se zaključiti u kalendarskoj 2022. godini, mogao bi da pomogne Oracle-u da poveća svoje prisustvo u zdravstvenoj zaštiti tako što će u svoje usluge „u oblaku“ doneti mnoštvo zdravstvenih podataka.

Akcije Oracle-a pale su za 5 odsto, nakon što su kompanije objavile dogovor. Akcije su prvobitno pale za 6 odsto prošle nedelje nakon što je Wall Street Journal prvi objavio da će Oracle kupiti Cerner.

Ogromna akvizicija je najveća ikada za Oracle, jednog od najvećih dobavljača softvera. Kompanija, osnovana 1977. godine i imala je tržišnu kapitalizaciju od oko 264 milijarde dolara u ponedeljak rano ujutro.

PCPress.rs Image

Ovakva kupovina dolazi usred porasta globalnih aktivnosti spajanja i akvizicija. M&A premašio je 5 milijardii dolara po prvi put u 2021. godini, predvođen tehnologijom i zdravstvenom zaštitom, prema izveštajima Reuters-a.

Oracle je rekao da će akvizicija odmah povećati zaradu kompanije na non-GAAP osnovi u prvoj punoj fiskalnoj godini nakon globalnog zatvaranja. Očekuje se da će Cerner biti „veliki dodatni motor za rast prihoda u godinama koje dolaze.“

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,