ePlaneta

Originalni, neotvoren 4 GB iPhone, prodat za rekordnu sumu novca

Pojava prvog iPhone-a izazvala je uzbuđenje među kupcima, koje se retko pre toga videlo. A zamislite koliko je uzbuđen tek kupac koji je na aukciji kupio prvi model 4 GB iPhone-a u fabričkom pakovanju. To zadovoljstvo ga je koštalo čak 190.372,80 dolara, od čega je prodavcu ostalo 158.644 dolara.

PCPress.rs Image

Ovo je rekordan iznos koji je na aukcijama dostigao neki iPhone telefon. Krajem prošle godine, isti model, samo sa 8 GB, prodate je za „samo“ 39.339.60 dolara bruto. Prodavac je za njega dobio 32,783 dolara. U februaru ove godine, isti taj model, bio je procenjen na 50.000 dolara, a kupljen je za 63.356,40 dolara bruto (prodavac je dobio 52.797 dolara).

Kako je onda ovaj model dostigao tri puta veću cenu? Apple je ovaj model 2007. godine prodavao po ceni od 499 dolara, dok je model od 8 GB prodavan za 599 dolara. Stoga su se kupci većinom odlučivali za skuplju varijantu, pa je nakon samo nekoliko meseci, u septembru 2007. godine kompanija odustala od proizvodnje 4 GB verzije. Zbog toga je ova verzija danas mnogo ređa i teže dostupna na tržištu, pa samim tim i skuplja. A pravi raritet je u tome što se telefon prodaje u originalnom fabričkom pakovanju, sa neoštećenim celofanom.

Pročitajte i:  Smanjite vreme provedeno na telefonu tako što ćete sakriti aplikacije na svom iPhone-u

Pored toga, uz ovaj konkretan primerak ide i „priča“ koja mu dodatno podiže cenu. Prema aukcijskoj kući, prodavac je bio član originalnog inženjerskog tima u Apple-u, koji je radio na razvoju iPhone-a. Međutim, nije poznato da li je on u posed telefona došao tako što ga je dobio kao deo razvojnog tima, ili je (kao i svi ostali) morao da čeka u redu da bi ga kupio.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,