BIZIT plus

Orion: Početak koji obećava…

Već i najtwiterskiji twitići twituju o predstojećim (globalnim)/(srpskim)provajderima. Dok se neki spore oko podele prava na korišćenje infrastrukture, drugi ostaju dosledni svojim vizijama…

PCPress-Orion-CDMA Aktuelni i budući provajderi, epitet “srpski” zaslužiće pokrivanjem potreba što većeg broja korisnika u Srbiji. Često u pamfletima možete da pročitate da “taj i taj provajder” pokriva “toliko i toliko teritorije”, ali to vam neće vredeti baš ništa, ako ne pokriva baš vas i baš vaše potrebe.

Aktuelni i budući provajderi, epitet “globalni” zaslužiće pružanjem raznovrsnih usluga i njihovim objedinjavanjem u pakete koji će biti pristupačni većini zainteresovanih korisnika.

Sezam: Internet za poneti Upravo iz tih razloga, “Orion”-ova novodobijena CDMA licenca, učestalo postavljanje infrastrukture, u obliku antena koje obično plaše kućne savete, i pojava novih usluga, izazvala je dodatno nestrpljenje da probamo novi servis “Internet za poneti”. Ovaj servis koristi CDMA tehnologiju i već postojeću CDMA infrastrukturu, za koju Orion tvrdi da će pokriti ceo Beograd do kraja juna, a celu Srbiju do kraja godine.

Bez želje da direktno poredimo novu uslugu sa već oprobanim sistemima komunikacije, nudimo vam brojke koje pokazuje sajt speedtest.net u slučaju korišćenja SBB optičke simetrične veze iz naše redakcije, Sezam ADSL veze iz mog skromnog doma i Orion CDMA veze u uslovima (još uvek) nedovoljne pokrivenosti CDMA infrastrukturom.

Pročitajte i:  Prilagođena hosting rešenja koja nudi Orion telekom

Orion CDMA veza:CDMA-home


Sezam ADSL “od kuće”:

adsl-home


SBB optička veza “iz Redakcije”:

sbb-redakcija

U pitanju je simetrična veza – 24 mbps, ali nikada ne možete računati na to da će kolege pristati da prestanu sa korišćenjem torrent-a i rapidshare-ova da biste nešto zaista premerili, pa “downlink” ne pokazuje ni približno realne rezultate :)…


Svakako bi zanimljivije bilo poređenje sa Telekom i Telenor opcijama za mobilni internet, koje po cenovnom rangu, prenosnim karakteristikama i pokrivenosti konkurišu Orion CDMA opciji, ali ovu analizu ostavljamo za neku narednu priliku.

PC Press

Facebook komentari: