OSA: Dodeljene nagrade “Petar Damjanović”

sklopKompanija Osa računarski inženjering treću godinu zaredom dodelila je nagrade “Petar Damjanović”. Ova nagrada se već tradicionalno dodeljuje od 2007. godine za najbolje radove iz oblasti izrade tehničke dokumentacije za mašine, uređaje i noseće metalne konstrukcije rađene programskim paketom Autodesk Inventor. Njeno uvođenje, kao i interesovanje kompanija i studenata, na najbolji način pokazuju kako se podstiče primena informacionih tehnologija u svakodnevnom radu, kao i u obrazovnom procesu.

Nagrada nosi ime po pokojnom Petru Damjanoviću, čoveku koji je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta u našoj zemlji i regionu, radio na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

Zadatak za sve učesnike na ovom konkursu bio je da na najbolji način povežu kreativno i produktivno u programu Autodesk Inventor, što omogućava pripremu konkurentnog proizvoda za plasman na tržište u najkraćem roku. Autodesk Inventor podržava rad sa izuzetno složenim sklopovima. Tehnička dokumentacija se dobija automatskim kreiranjem željenih projekcija modelovanog dela ili sklopa. Pored svih svojstava koja mora da poseduje program ove kategorije, Inventor ima i razvijene alate za dobijanje proračuna putem metode konačnih elemenata i izradu animiranih prezentacionih materijala.

U velikoj konkurenciji prijavljenih radova, nagrade su dodeljene u dve kategorije –  nagrada Firmi, odnosno predstavniku firme (nagrada je 5000 eura i softver Autodesk Inventor) i nagrada studentu (vrednost nagrade je 1000 eura).

Ovogodišnji dobitnici su kompanija Vesys iz Beograda i Veso Bogdanović za projekat “Automatski punjać za artiljerijska oruđa” i student Mašinskog fakulteta u Nišu Marko Ristić sa projektom “Virtuelno konstruisanje reduktora sa ukrštenim osama ulaznog i izlaznog vratila”. Slede video zapisi koji prikazuju nagrađene radove.

Rad Marka Ristića:

Rad kompanije Vesys i Vesa Bogdanovića:

Facebook komentari: