Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

saobracaj Sutra, 10. decembra, stupa na snagu novi zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je Skupština Republike Srbije usvojila 29. maja 2009. godine. Kao prilog blogu “Jadi mladog vozača” mog kolege Neše Veljkovića, navešću neke od odredbi Zakona. 
Ono što je svakako novitet je pooštravanje novčanih kazni i uvođenje kaznenih bodova. Za 18 i više bodova sledi oduzimanje teško stečene vozačke dozvole, a bodove možete prikupiti na više načina:
1 bod – nekorišćenje migavca, nepropisno parkiranje, nepoštovanje prvenstva prolaza…
2 boda – naglo smanjivanje brzine bez razloga, nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu…
3 boda – nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece…
4 boda – neprilagođena brzina, nebezbedno preticanje, nepropisno zaustavljanje na autoputu…
5 bodova – upotreba mobilnog telefona u toku vožnje, neispravni pneumatici i uređaji…
6 bodova – prolazak kroz crveno svetlo, držanje deteta u krilu na prednjem sedištu
7 bodova – vožnja brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnja trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje
8 bodova – vožnja pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred…
10 bodova – vožnja u stanju teške alkoholisanosti
12 bodova – vožnja u stanju veoma teške alkoholisanosti
14 bodova – vožnja bez dozvole, osim ako je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više od dva promila alkohola, odbijanje alko-testa i testa na droge, vožnja noću bez svetala…
15 bodova – nasilnička vožnja
16 bodova – prekršaji za koje se dobija 14 kaznenih poena, ako je prouzrokovana saobraćajna nesreća
17 bodova – saobraćajna nesreća prilikom nasilničke vožnje

Pročitajte i:  Evropski regulatori usvojili prvi sveobuhvatni propis o veštačkoj inteligenciji

Ali ne brinite, ukoliko ne učinite nijedan prekršaj u naredna 24 meseca, i ne dobijete nijedan kazneni bod, prethodni bodovi se brišu.

Što se tiče alkohola, dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0.5 promila na 0.3, a svima koji budu imali više od 0.5 biće oduzeta vozačka dozvola. Novina u zakonu je kažnjavanje učesnika na osnovu video snimka, što do sada nije bio slučaj. Mobilni telefon nije dozvoljen ni vozačima, ali ni pešacima koji prelaze kolovoz. Takođe, smanjeno je opšte ograničenje brzine u naseljenim mestima, koje sada iznosi 50 kilometara na sat (umesto dosadašnjih 60). Novčane kazne neće biti plaćane policajcima, već će se plaćati uplatnicom. Mladi vozači(od 17-18 god.) dobijaće probne vozačke dozvole, koje će važiti godinu dana i neće smeti da upravljaju vozilom noću i bez pratnje. Uvodi se nova kategorizacija vozila i vozačkih dozvola. Svaka dosadašnja kategorija ce uz oznaku imati još jedinicu-A A1, B B1, C C1, D D1, ali ono što je važno, svi koji sada imaju važece dozvole i kategorije nece ništa menjati osim obrasca dozvole.  
Onaj kome bude oduzeta vozačka dozvola, ponovo će morati da dokazuje svoju sposobnost za upravljanje vozilom pred određenom komisijom, u određenoj instituciji(čitaj-novi vozački ispit). Takođe, moraće pre toga da donese zdravstveno uverenje i plati/odsluži sve preostale kazne.

Pročitajte i:  Samovozeći automobili mogu usporiti saobraćaj 

Ukoliko želite detaljno da proučite ovaj zakon, to možete učiniti na sledećoj adresi: http://doku.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja.pdf

Pa, dobro, možda nam baš nije bio potreban novi zakon, mogao je i stari da se primenjuje, ali šta je tu je… Svima nam preostaje da se naviknemo na nove uslove vožnje i da se nadamo da će primenom novog zakona biti postignut cilj – veća bezbednost na putevima. 

Izvor: Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,