BIZIT plus

Osnivač Terra blockchain-a optužen u Južnoj Koreji

Vlasti Južne Koreje saopštile su danas da su podigle optužnicu protiv suosnivača Terraform Labs-a, kompanije koja razvija i upravlja blockchain platformom za plaćanje Terra. Danijel Šin i devet drugih povezanih sa Terra-om sada se suočavaju sa višestrukim optužbama

PCPress.rs Image

Terraform Labs optužena za brojne pronevere

Vlasti su optužile osam osoba, uključujući Šina, za ilegalnu trgovinu. Tužioci kažu da su svi optuženi bili direktno povezani sa Terra-om, jer su se bavili marketingom, razvojem sistema i upravljanjem. Pored toga, tužioci su zamrznuli 184,7 miliona dolara imovine optuženih.

Naplaćen kao stablecoin, TerraUSD nije podržan realnom imovinom ili fiat valutom. Umesto toga, podržava ga Luna, izvorna kriptovaluta Terra blokchain, koja je navodno imala mehanizam da vrati svoju vrednost na 1 dolar ako njena vrednost ikada propadne. Pored toga, investitori su to videli kao primamljivu priliku za zaradu zbog njegovog programa pozajmljivanja Anchor, koji je obećavao godišnji prinos od 20% za depozite kovanica.

Pre kolapsa, optuženi su uzeli skoro 346 miliona dolara profita. Pored toga, tužioci tvrde da su nezakonito otkrili podatke o plaćanju klijenata i proneverili sredstva. Vlasti kažu da su optuženi naneli ogromnu štetu globalnim investitorima jer je krah takođe imao ulogu u kolapsu kripto hedge fonda Three Arrows Capital i širem padu od 2 biliona dolara na tržištu kriptovaluta.

U septembru su korejske vlasti izdale nalog za hapšenje Šinovog suosnivača Do Kvona, koji je takođe stavljen na Interpolovu „crvenu“ listu na zahtev Južne Koreje. Konačno je uhapšen prošlog mjeseca u Crnoj Gori na osnovu zakona o tržištu kapitala i optužbi za prevaru. Američka komisija za hartije od vrednosti takođe je optužila Do Kvona i Teraform Labs u februaru.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,