BIZIT plus

Osnivači Instagram-a odlaze iz Facebook-a

Osnivači Instagram-a, Kevin Sistrom i Majk Kriger, napuštaju Facebook nakon rastućih tenzija sa CEO-om Markom Zuckerberg-om oko pravca u kom će ići aplikacija za razmenu fotografija. Osnivači su potvrdili svoju odluku u blog postu, iako Facebook nije imao komentar na tenziju, piše Bloomberg.

PCPress.rs Image

Kevin Sistrom i Majk Kriger, koji su bili u kompaniji od kada je Facebook kupio Instagram 2012. godine za 715 miliona dolara, uspeli su da održe brend i proizvod nezavisnim dok su se oslanjali na infrastrukturu i resurse Facebook-a za rast. Tada je kompanija imala samo 13 zaposlenih i 30 miliona registrovanih korisnika, dok danas ima više od milijardu ljudi koji koristi aplikaciju mesečno, što predstavlja glavni izvor prihoda od oglašavanja za Facebook izvan glavnog news feed-a kompanije. U zadnje vreme, Kevin i Majk su bili frustrirani povećanjem Zuckerberg-ovog učešća u svakodnevnim poslovima, i koji se sve više oslanjao na Instagram u planiranju budućnosti Facebook-a.

Bez osnivača, Instagram će verovatno postati čvrsto integrisan sa Facebook-om, čime će postati samo deo proizvoda unutar većeg preduzeća, umesto da bude nezavistan kao što je bio do sada. Godinama, Sistromi Kriger su mogli na fin način da se odupiru određenim Facebook inicijativama vezano za proizvode koje su smatrali da idu protiv njihovih vizija, dok su se oslanjali na Facebook za resurse, infrastrukturu i inženjering talente. Za sada nije službeno objavljeno ko će ih naslediti na pozicijama generalnog izvršnog i glavnog tehničkog direktora Instagrama. Novi lideri možda neće moći da zadrže isti balans, a možda će biti spremniji da izvrše promene koje će pomoći celokupnom preduzeću na račun nekih od jedinstvenih kvaliteta Instagrama.

 

View this post on Instagram

 

@mikeyk and I are grateful for the last eight years at Instagram and six years with the Facebook team. We’ve grown from 13 people on the team to over a thousand with offices around the world, all while building products used and loved by a community of over one billion. We’ve loved learning to scale a company and nurture an enormous global community. And we couldn’t have done it without our amazing Instagram team, and the support of @zuck, @sherylsandberg, @schrep, and @chriscox at Facebook – we’ve learned so much from all of you. Now, we’re ready for our next chapter. We’re planning on taking some time off to explore our curiosity and creativity again. Building new things requires that we step back, understand what inspires us and match that with what the world needs; that’s what we plan to do. We remain excited for the future of Instagram and Facebook in the coming years as we transition from leaders to just two users in a billion. Thank you for being part of Instagram’s community. It’s been (and will continue to be) an honor 🙌🏻

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

U proteklih godinu dana Facebook je izgubio nekoliko vrhunskih rukovodilaca u svojim najvećim kupljenim platformama. Brajan Akton i Jan Koum, osnivači WhatsApp-a, najavili su odlazak nakon neslaganja sa Zuckerberg-om oko poslovnog modela aplikacije za razmenu poruka. Od tada, zaposleni u Instagramu su postali nervozni zbog sličnih dešavanja i u njihovoj kompaniji.

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari: