BIZIT plus

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) otpočeo sa radom.

PCPress.rs Image

RCEL je udruženje osnovano sa ciljem promocije, razvoja i edukacije stručne i opšte javnosti u oblasti ekološkog i energetskog prava u zemljama Zapadnog Balkana. RCEL-ov tim pružaće podršku javnoj upravi, civilnom sektoru, privredi i građanima u svim izazovima koje ekološko i energetsko pravo pred njih postavi.

Ono što izdvaja RCEL od ostalih sličnih organizacija jeste tim najeminentnijih regionalnih eksperata, pravnika i advokata iz oblasti ekološkog i energetskog prava, koji imaju jedan od kompleksnijih zadataka današnjice, a to je da svojim radom pokažu da se ekološki napredak i ekonomski razvoj mogu postići zajedno, primenom principa održivosti u praksi.

Na čelu RCEL-ovog tima nalazi se predsednica Upravnog odbora, redovni prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, vodeći stručnjak za ekološko pravo u ovom delu Evrope, kao i u Srbiji.

U okviru RCEL-ovog tima deluje Regionalni savet kao savetodavni organ koji pruža podršku stručnom timu RCEL-a u implementaciji aktivnosti i ciljeva udruženja u zemljama Zapadnog Balkana. Regionalni savet čine:

  • vanredni prof. dr. Amina Nikolajev (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu),
  • vanredni prof. dr. Ilina Cenevska (Pravni fakultet Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju),
  • redovni prof. dr. Maja Kostić-Mandić (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici).
Pročitajte i:  Mehaničko drvo može da zameni hiljadu pravih stabala

RCEL je osnovan sa namenom da pruži doprinos jačanju ekološke i energetske održivosti, koristeći i unapređujući postojeće zakonske okvire, kao i podizanju svesti o značaju ove teme kroz povezivanje i razmenu znanja u ovoj oblasti među zemljama Zapadnog Balkana.

Kao svoje glavno sredstvo, RCEL-ov tim koristi snagu prava da sprovede promene koje će garantovati održivi razvoj privrede i zdravu životnu sredinu za građane. Vrednosti kojima se Regionalni centar za ekološko pravo rukovodi su stručnost, nezavisnost, transparentnost, integritet, briga i javni interes.

Ukoliko želite da saznate više o našim programima i aktivnostima, budite slobodni da nas kontaktirate za potencijalnu saradnju.

Za više detalja o Regionalnom centru za ekološko pravo, posetite www.rcel.rs, ili nas kontaktirajte na imejl: office@rcel.rs.

Facebook komentari: