ERP 2024

Otkriven ukradeni laptop posle londonskih nemira

PCPress.rs ImageDvadesetdevetogodišnji Greg Martin, savetnik za IT bezbednost u kompaniji ArcSight u vlasništvu HP-a, bio je u utorak uveče sa svojom devojkom u jugozapadnom delu Londona i zbog nemira na ulicama je odlučio da prespava u njenom stanu. Ali kada se u sredu ujutru vratio u svoj stan u Vest Kensingtonu, zatekao je odvaljene rešetke na prozoru. U stanu je vladao haos: ispreturane fioke, ukraden novac i mali električni aparati kao i njegov laptop MacBook Pro. Računar je bio zaštićen lozinkom i hard disk je enkriptovan, ali ipak su na njemu bile poverljive poslovne i privatne informacije.

Ali on je instalirao Prey, otvorenu aplikaciju koja može da locira uređaj čim se poveže na internet. Korisnici aktiviraju aplikaciju za lociranje preko veb-portala kada primete da im je uređaj nestao. Zatim Prey šalje povremene izveštaje s lokacijom uređaja na Google mapi koristeći Google-ov indeks Wi-Fi hotspotova. Naravno, Prey automatski uključuje i veb-kameru na uređaju.

Iako je laptop bio zaštićen lozinkom, Martin je pretpostavio da je lopov upotrebio instalacioni softver Mac OSX da otvori nov nalog na kompjuteru, što će mu dozvoliti da se poveže na internet ali i da aktivira Prey.

Martin je večerao u Luksemburgu, gde je službeno otišao, kada je stigao prvi izveštaj. Dva sata je gledao kako jedan osamnaestogodišnjak surfuje internetom na njegovom računaru, posećuje muslimanske verske sajtove, kupuje kola na sajtu AutoTrader i čak pokušava da se prijavi za kupone za benzin koristeći tuđ identitet. Prey je pravio i snimke dok je slao izveštaje. Lopov se uskoro ulogovao na Facebook te je Martin dobio njegovo ime i adresu. Živeo je samo dva bloka dalje, a Martin je čak prepoznao zgradu koja se pojavila u pozadini fotografije koju je veb-kamera snimila. Čim se vratio u London, čak je mogao da kaže policiji približno na kom spratu osumnjičeni živi.

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

Policija je Martinu vratila njegov laptop, a lopov je saslušan već u petak.

Izvor: IT News

Facebook komentari: