ERP 2024

Otkrivena planeta iz druge galaksije

HIP-13044-b[1]Astronomi su otkrili novu planetu kako kruži oko zvezde iz jednog zvezdanog niza, koji je ranije pripadao drugoj patuljastoj galaksiji. Međutim, naš Mlečni put usisao je tu galaksiju pre devet do šest milijardi godina. Ovo je prvi put da su astronomi otkrili planetarni sistem koji je svojevremeno pripadao drugoj galaksiji.

Zvezda oko koje kruži novootkrivena planeta nazvana je HIP 13044. Udaljena je dve hiljade svetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazvežđu Fornaks. Zvezda HIP 13044 polako se gasi budući da je sagorela sav vodonik iz jezgra.

Planeta nazvana HIP 13044 b kruži blizu matične zvezde, oko koje obiđe za samo 16,2 dana. Pretpostavlja se da je njena orbita ranije bila veća, ali da je smanjena kada je planeta postala tzv. crveni džin, odnosno kada je sagorela zalihe vodonika u jezgru i prešla na fuziju vodonika u ljusci oko jezgra, što je podstaklo helijumsku fuziju. Tokom te faze, zvezda je verovatno progutala sve planete koje su joj bile bliže. Iako je HIP 13044 b izbegla takvu sudbinu, zvezda će se ponovo proširiti u sledećoj fazi svoje evolucije, te će i ova planeta na kraju biti progutana.

Ovo otkriće posebno je značajno jer može pokazati šta će zadesiti planete u našem sistemu kada Sunce postane crveni džin, što se očekuje za približno pet milijardi godina.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,