Otkrivena tri podzemna jezera na Marsu

Tri nova podzemna jezera detektovana su na Marsu, u blizini južnog pola, a naučnici su potvrdili i postojanje četvrtog (ili prvog), koje je prvi put primećeno još 2018. godine.

PCPress.rs Image

Tečna voda je ključna za razvoj života, pa je ovo otkriće važno, posebno za sve one naučnike koji tragaju za mogućim oblicima života u našem solarnom sistemu. Nevolja je u tome što otkrivena jezera imaju visok salinitet, a u takvoj sredini teško može da preživi bilo koji poznati oblik života. Pre nekoliko milijardi godina voda je, kako tvrde naučnici, na Marsu formirala reke, te površinska jezera, ali je planeta od tada izgubila najveći deo atmosfere, pa voda danas ne može dugo da ostane u tečnom stanju na površini.

PCPress.rs Image

Poslednja otkrića zabeležena su zahvaljujući podacima koje prikupila letelica Mars Express evropske svemirske stanice, koja oko Crvene planete kruži još od decembra 2003. godine. Naučnici tvrde da bi jezera, koja su prisutna najveći deo marsovske istorije, mogla da čuvaju dokaze o oblicima života koji su na planeti mogli da evoluiraju dok je atmosfera bila gušća, klima blaža, a tečna voda prisutna i na površini, slično kao na Zemlji.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,