BIZIT plus

Otpušten direktor kompanije OpenAI

U iznenađujućim promenama svog direktora u petak, OpenAI-jev odbor direktora je objavio da je izvršni direktor Sem Altman otpušten i da će napustiti i kompaniju i odbor, stupajući na snagu odmah. Glavni direktor tehnologije Mira Murati imenovana je za privremenog generalnog direktora.

PCPress.rs Image

Još uvek nepoznati svi detalji otkaza

Altmanovo smenjivanje je navodno usledilo nakon unutrašnjeg „procesa deliberativne revizije“ koji je otkrio da on nije bio „dosledno iskren u komunikaciji sa odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti“, saopštila je kompanija. Kao takav, „bord više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI“.

OpenAI, koji poseduje popularni AI chatbot ChatGPT, zahvalio je Altmanu na njegovom „velikom doprinosu osnivanju i rastu OpenAI“, ali veruje da je „kao lider u oblasti istraživanja, proizvoda i bezbednosnih funkcija kompanije, Mira izuzetno kvalifikovana da uđe u ulogu privremenog generalnog direktora“. Odbor je dodao da ima „najveće poverenje u njenu sposobnost da vodi OpenAI tokom ovog prelaznog perioda“.

Upravni odbor OpenAI-a čine glavni naučnik kompanije Ilja Sutskever, i predsednik Greg Brokman. Nezavisni savetnici, koji nemaju vlasnički kapital u kompaniji, takođe su članovi odbora: izvršni direktor Quora Adam D’Angelo, tehnološka preduzetnica Tasha McCaulei i zagovornica privatnosti Helen Toner iz Georgetown centra za sigurnost i nove tehnologije. Altman se takođe smatrao nezavisnim savetnikom u odboru, uprkos tome što je bio izvršni direktor kompanije pre njegovog odlaska.

Pročitajte i:  OpenAI tvrdi da može da klonira glas na osnovu snimaka od 15 sekundi

Altmanov lični profil je porastao uporedo sa meteorskim usponom generativnih AI tehnologija tokom prošle godine, što ga čini nezvaničnim licem za OpenAI i industriju u razvoju u celini. Prethodno predsednik i Combinatora, Altman se pojavio pred kongresnim panelima i odborima, prisustvovao forumima Senata AI Insight i napravio brojne runde na industrijskim konferencijama.

Iznenadnost objave u petak je svakako velika s obzirom na to koliko je Altman stalno i snažno promovisao svoju kompaniju i njene proizvode u danima koji su prethodili njegovom ukidanju.

Samo prošle nedelje, Altman je izašao na scenu na OpenAI-jevom DevDay-u 2023. kako bi najavio bržu i prilagodljiviju GPT-4 Turbo platformu, kao i manje modele specifične za aplikacije jednostavno nazvane GPT. Altman je u četvrtak prisustvovao Samitu izvršnih direktora Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

Altman i Murati nisu jedini koji su uhvaćeni u ovoj mešavini. Brockman je takođe obavešten da će morati da se povuče sa svoje uloge predsednika odbora, međutim, „na osnovu današnjih vesti, dao sam otkaz“, napisao je zaposlenima OpenAI-a u mejlu širom kompanije u petak.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

Microsoft, koji je u januaru potpisao produženje partnerstva sa OpenAI u vrednosti od više milijardi dolara, u petak popodne je pao na tržištu. Uprkos padu cene akcija, Microsoft će zadržati svoje postojeće partnerstvo sa OpenAI-om, rekao je portparol.

Stav softverskog giganta nije iznenađujući s obzirom na objavljene detalje o njegovoj investiciji od 10 milijardi dolara prošlog januara, koja je procenu OpenAI-a podigla na 23 milijarde dolara. Microsoft će navodno primati lavovski deo profita OpenAI-a, oko 75 procenata, dok ta investicija ne bude otplaćena, nakon čega će ta cifra navodno pasti na 49 procenata.

Altman je suosnivao OpenAI sa Elonom Maskom 2015. godine kao neprofitnu organizaciju i služio je kao izvršni direktor profitnog ogranka od 2019. godine. Izdavanje ultrapopularnog ChatGPT konverzacionog AI u novembru ove kompanije zaslužno je za pokretanje generativnog AI buma.

Sistem, koji je prvobitno izgrađen na GPT-3.5 platformi, u početku je omogućio korisnicima da razgovaraju sa digitalnim agentom — jednim sposobnijim od prethodne generacije Siri, Aleka i Asistenta — koristeći prirodni jezik. Te mogućnosti su se brzo proširile i uključile bezbroj jezika i modaliteta, kao i mogućnost izlaza programskog koda i kontrole udaljenih procesa i uređaja putem API pristupa.

Pročitajte i:  ChatGPT može naglas da vam pročita odgovore

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: