Otvorena prva srpska fabrika robotskih linija

slika_1U selu Platičevo u blizini Rume, novosadska kompanija ICM Electronics je u petak otvorila prvu srpsku fabriku za proizvodnju i montiranje robotskih linija. Svečanom otvaranju prisustvovali su najviši predstavnici republičkih, pokrajinskih i lokalnih vlasti, poslovni partneri, stručna javnost, kao i brojni saradnici ove kompanije. Prisutnima su se između ostalih obatili ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, direktor ICM Electronics-a Dragan Mićić, generalni konzul Japana Teruiko Šinada i Lajonel Merku iz evropske filijale korporacije Fanuc Robotics.
Ministar Dinkić je istakao da je u uslovima globalne finansijske krize svaka novootvorena fabrika herojski poduhvat i da će robotizovane proizvodne linije povećati produktivnost i konkurentnost, a takođe i smanjiti potrebe za onom vrstom ljudskog rada koja je teška i štetna po zdravlje. Umesto uvoza visoke tehnologije, robotske linije će nositi oznaku “Proizvedeno u Srbiji”. Posle govora, ministar je pustio u pogon liniju, pa je simboličkim plesom srpskih robota fabrika i zvanično otvorena.
slika_21Fabrika će prostirati na više od hiljadu kvadratnih metara i imaće radionicu za proizvodnju i montiranje robotskih linija i upravnu zgradu, a početne investicije u prvu srpsku fabriku robota u prošloj godini su iznosile oko milion evra. Slobodan pristup u halu imaće samo ovlašćena lica, a sva dešavanja moći će da se prate kroz staklo iz administrativnog dela zgrade. Planirano je da se u proizvodnom pogonu, po zahtevu kupaca, konstruišu robotske ćelije i robotski sistemi različitih namena.
Radovi na fabrici u Platičevu počeli su polaganjem kamena temeljca ambasadora Japana Tadashi Nagaia, predstavnika korporacije Fanuc Robotics za Evropu, kao i generalnog direktora ICM Electronics-a Dragana Mićića u septembru prošle godine. Nakon pet meseci radova u kojem su učestovale domaće kompanije iz Novog Sada završeni su radovi na fabrici. Otvaranjem fabrike očekuje se stvaranje uslova da se zadovolji sve veća potražnja za automatizacijom i primenom robota u Srbiji, ali i da se poslovanje ICM Electronics-a proširi na tržišta zemalja regiona i Evropske unije.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

slika_3Izvor: PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,