Ove godine 50 miliona dinara za razvoj IT sektora u Srbiji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija namenilo je za ovu godinu 50 miliona dinara za razvoj digitalnog preduzetništva u Srbiji, najavljeno je danas u Privrednoj komori Beograda (PKB).

PCPress.rs Image

Na prezentaciji uslova kreditiranja i načina korišćenja sredstava za finansiranje kompanija u IT sektoru, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić je rekao da na javni poziv mogu da se jave mlade i start ap kompanije i sve IT kompanije koje se pretežno bave informatičkom delatnošću, a koje imaju inovativne projekte, navedeno je u saopštenju.

„Mlada kompanija je svaka ona koja je registrovana pre manje od dve godine od raspisivanja javnog poziva”, rekao je Savić i dodao da se od onih kojima će biti odobrena sredstva očekuje da doprinesu razvoju informatičkog društva i IT industrije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, postoji tendencija da se ovaj program sprovodi svake godine, a u pitanju su kreditna sredstva za preduzetnike u iznosu od 1,5 milion dinara, dok je maksimalni iznos kredita za pravna lica i firme 3 miliona dinara.

Grejs period biće godinu dana, a posle toga kamatna stopa na ove kredite na godišnjem nivou biće jedan odsto, a vraćanje sredstava kvartalno, kaže se u saopštenju.

Savić je ocenio da je za IT projekat dovoljno četiri godine da se realizuje a sredstva vrate ističući da je interesovanje za te kredite veliko i da se zato očekuje da će sva sredstva biti plasirana u određenom roku.

„Kriterijumi za izbor programa kojima će se odobravati krediti biće inovativnost, održivost, koliko ljudi zapošljavaju, da li su iz ruralnog ili privredno razvijenog područja, o čemu će odlučivati komisija koju čine predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije i univerzitetski profesori u oblasti informatike”, kazao je Savić.

On je istakao da je na odluku da se podrži upravo digitalno preduzetništvo najviše uticala činjenica da se taj sektor najbrže razvija.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari: