Ove šifre hakeri prve probaju prilikom napada

Kompanija F-Secure, poznata po istoimenom antivirusu, poseduje veliki broj servera „mamaca“ koji su postavljeni u različitim državama, a služe za otkrivanje obrazaca u sajber napadima. Na ovaj način, oni dobijaju direktan uvid u to kako hakeri pokušavaju da napadnu računarske sisteme korisnika.

PCPress.rs Image

Šta se najviše napada?

Kompanija je objavila da je u drugoj polovini prošle godine primećeno znatno povećanje broja pokušaja napada na te servere, što je u direktnoj vezi sa povećanjem broja napada na Internet of Things (IoT) uređaje. Saobraćaj koji je tom prilikom ostvaren cilja na SMB (Server Message Block) i Telnet protokole i ukazuje da su napadači i dalje zainteresovani da eksploatišu Eternal Blue ranjivost u Windows-u.

Prema objavljenom izveštaju, najviše je napadan SMB port 445. Telnet protokol je takođe bio česta meta, kao deo napada na IoT uređaje. Slična situacija je bila i sa SSH (Secure Shell) protokolom na portu 22, koji omogućava bezbedan udaljeni pristup i obično je povezan sa punim administratorskim pravima.

Koje šifre hakeri prve probaju da upotrebe?

Jednom kada se potencijalno ranjivi uređaj pronađe, sledeći potez hakera je da pokušaju da mu pristupe. Prema F-Secure-u, hakeri prvo probaju da se loguju sa šifrom „admin“ ili „root“, koje su podrazumevane šifre na mnogim uređajima. Još neki od loših izbora za šifre su „12345“, „default“ i „password“. Korisnici koji „više“ brinu o zaštiti svojih uređaja postavljali su i malo komplikovaniju šifru „123456“.

Pročitajte i:  Hakovani TikTok nalozi poznatih ličnosti

Ova lista šifri pokazuje i šta hakeri najčešće napadaju – šifre „admin“ ili „root“ su uobičajene na fabričkim setovanjima rutera i digitalnih video rekordera. F-Secure navodi da se ovakve šifre lako razbijaju u „brute-force“ napadima, a hakovani računari se najčešće iskorišćavaju za stvaranje mreže botova za DDoS napade.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,