PC Press Studio

Review: Ozbiljne mašine za ozbiljne kupce

Dok čekamo Windows 10 Fall Creators Update i čekiramo svaki build, Microsoft je nekolicini nestrpljivih testera u Srbiji obezbedio sedam laptop računara na kojima mogu da se provere nove mogućnosti. Karakteristikama su daleko iznad konfekcijskog nivoa kakav viđamo u domaćim radnjama, a to važi i za cenu. Bilo je zadovoljstvo testirati ih.

Dva računara iz programa Microsoft’s First League već su prikazana u našem časopisu i na portalu, a radi se o modelima Acer Switch Alpha 12 (PC #242) i Lenovo Yoga 510 (PC #243). Svaki od njih bio je zanimljiv na svoj način, ali Acer se izdvojio višom rezolucijom (2160×1440) od ostalih prisutnih modela koji su listom FullHD i Acer Active Pen olovkom koja je kao stvorena za Ink&Pen novotarije i Paint 3D koje donosi Creators Update.

Svi računari bazirani su na Core ULV procesorima šeste ili sedme generacije, pa im je zajednička karakteristika zaista dugotrajna autonomija. Acer je karakterističan po još jednom detalju: Core i5 procesor, koji je imao samo još jedan model. Za početak, u tabelu smo dodali i već opisane modele, kako biste stekli neki opšti utisak, a za cene – bolje da ne pitate previše, ako niste baš ozbiljan kupac.

ASUS ZenBook UX510U

Zenbook se od ostalih izdvojio po konceptu – moćnije je konfigurisan, jedini opremljen dodatnom NVIDIA grafikom (955M) i jedini sa čak 16 GB RAM‑a. UX510U je zapravo klasičan moćni ultrabook koji konceptom sugeriše da treba da bude vaš jedini računar – ako preferirate da imate samo jedan računar.

PCPress.rs ImageUz SSD od 512 gigabajta, dovoljno je moćan da pokrene mnoštvo aplikacija i obavlja gotovo sve vrste zahtevnih zadataka, sve do video i 3D renderinga, što uključuje i vrlo pristojne performanse u igrama. Sve to u Microsoft Windows 10 Pro verziji kojom je standardno opremljen i bez vidljivog zagrevanja ili znakova obaranja takta usled „premora“ i uz zavidno dugu autonomiju čak i u dosta opterećenom režimu.

Sve je to samo bljesak za one koji se još nisu poigrali pravim moćnim zverkama. Od ASUS‑a sam očekivao malo više inovacija, jer sam tako navikao. Primera radi, već petu godinu sa zadovoljstvom koristim Transformer T100 s 2 GB RAM‑a i 64 GB SSD‑om (+64 GB SD Card) i čini mi se da je on čak primereniji Windows‑u 10. Uprkos nižoj rezoluciji T100 ima ekran osetljiv na dodir i rasklapa se na tablet i periferije, dok UX510U nije convertible i, začudo, nema ekran osetljiv na dodir. Ipak UX510U je savršena mašina za one koji teško menjaju korisničke navike ali žele što moćniji PC. A dovoljno je pomenuti da je izašao novi model koji ispravlja sve zamerke.

HP Envy X360

Naizgled prilično sličan opisanom ASUS‑u, HP Envy X360 je ipak punokrvni „konvertibilac“. Sjajno kućište može se rotirati za 360 stepeni i laptop se pretvara u džinovski tablet. Kod HP‑a sve to ide prilično lako, računar se sam prebacuje u odgovarajući način rada. Za nijansu je tanji, ali i nešto teži od ASUS‑a. Tajna možda leži i u Bang&Olufsen zvučnicima koji su dali ubedljivo najbolji zvuk među pregledanim računarima, pa ako vam je zvuk važna stavka, svakako obratite pažnju na ovaj model.

PCPress.rs ImageMalu zamerku možda zaslužuje 1 TB standardnog diska u trenutku kada se svi okrećemo većoj brzini i manjim kapacitetima, jer sve više stvari držimo u oblaku, dok gabaritne video‑sadržaje strimujemo na računar. Doduše, i SSD postoji kao opcija, na novijem modelu je on u osnovnoj ponudi.

Lenovo Yoga 910

Kako idemo dalje uređaji se polako smanjuju, pa je Yoga 910 još tanja od prethodna dva modela, ali joj je zato dijagonala ekrana manja za 1,7“. To neće mnogo smetati jer je ekran izuzetno kvalitetan, osetljiv na dodir, a convertible koncept opet se ogleda u mogućnosti da se tastatura okrene za 360 stepeni i tako formira tablet. Začudo, zbog nešto manjeg ekrana, meni je bio prijatniji za korišćenje nego Envy – ipak ni tablet ne može da bude beskonačno veliki, a 15,6“ je verovatno granica ugodnosti korišćenja.

PCPress.rs ImageLenovo ističe watchband šarke kojima su vezani ekran i tastatura (telo) računara ali, da sad budem sitničav na drugu stranu, nazubljene šarke duž celog kućišta meni deluju nekako suviše kitnjasto u MadMax stilu, a da mi ne ulivaju dodatnu sigurnost da će mehanizam duže trajati. Uostalom, koliko puta će čovek za života (računara) posuvratiti tastaturu da bi radio u tablet modu?

Iako preferiram B&O, za svaku pohvalu su ugrađeni i vrlo lepo postavljeni JBL zvučnici. Za ljubitelje Windows 10 novotarija tu je čitač otiska prsta, pa možete odmah da testirate Windows Hello logovanje bez dodatnih uređaja i drajvera. Sistem je skoro apsolutno siguran – naravno, pod uslovom da vam se na vrat ne navuče apsolutno uporan haker. Za pohvalu su i USB Type‑C priključci za punjenje računara, spoljni displej i punjenje spoljnih uređaja.

HP Spectre x360

Poslastica za kraj je „umanjena“ verzija HP Envy‑ja, a to što je umanjena joj baš ništa ne smeta već naprotiv – čini je neodoljivom. Convertible u svom najboljem izdanju se jednostavnim mehanizmom pretvara u 13,3“ tablet. Odličnu tastaturu i touchpad uspešno će zameniti FullHD ekran osetljiv na dodir, sa slikom oštrom kao brijač

PCPress.rs ImagePomislili biste da je računar hendikepiran zbog Core i5 procesora, ali sve teče tako glatko da prosto ne možete da verujete – za nijansu čak i brže od Acer Switch modela (kome ćemo to oprostiti zbog značajno veće rezolucije). Dodatna prednost tako „slabog“ procesora je produžena anatomija, koja je učinila da se za sve vreme druženja ni jednom nismo našli u paničnoj potrazi za utičnicom. Manjoj potrošnji pogoduje i manji SSD od „samo“ 256 GB.

Specijalnost koja nas je osvojila je ipak HP TrueVision FHD IR Camera, koja nepogrešivo prepoznaje vaše lice i omogućava Windows Hello logovanje. Jedino još Lenovo Yoga 910 koristi koristi otisak prsta i ne zahteva nikakve dodatke, ali prednost TrueVision kamere je što možete da podesite da se računar automatski zaključa ako vas kamera više ne vidi ispred ekrana..

Umesto zaključka

Računare uvek biramo po ceni, zatim po ličnim preferencama i, na kraju, prema poverenju koje je u vašoj glavi formirao brend svojim opštim nastupom i nekim prošlim modelima. Ako mene pitate za konačni raspored, na prvo mesto stavio bih HP Spectre, zatim Acer Switch, pa Lenovo Yoga 510, i tako dalje…

Najpre, zato što je manje bolje, zato što preterivanje u performansama nema mnogo smisla ako više radite „na baterije“ i zato što me, kao i sve normalne ljude, uvek ponese nešto posebno, a ovi računari to imaju. Pogotovo u saradnji s Windows‑om 10 i novim mogućnostima koje on donosi.

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,