Pad broja neželjenih elektronskih poruka

Spam in mailbox

Udeo spam poruka u elektronskom saobraćaju nastavlja svoj postepen pad u junu, i dva odsto je manji nego što je bio u maju. Istovremeno, primenjene su nove tehnologije koje koriste spam poruke da bi zarazile kompjutere korisnika. Početak sezone odmora, na primer, obeležen je masovnim slanjem lažnih hotelskih rezervacija koje su stizale zajedno sa štetnim atačmentima. Korisnici bi trebalo da budu posebno oprezni kada rezervišu putovanja preko interneta i da imaju na umu da nijedna ozbiljna agencija neće slati potvrdu rezervacije u obliku zipovanog fajla.

Štetne fotografije

Donedavno, spameri su aktivno koristili trikove socijalnog inženjeringa koji su podrazumevali slanje štetnih kodova u prilogu elektronske poruke koji navodno sadrži sliku devojke koja želi da bude prijatelj primaoca poruke. U junu se pojavila nova verzija ove prevare, kojom je prećeno primaocu da će protiv njega biti preduzete pravne mere za postavljanje fotografija na internet bez saglasnosti vlasnika fotografije. Sporne fotografije su navodno bile u prilogu elektronske poruke u formi zipovanog fajla. Još jedan trik u vezi sa fotografijama pojavio se ovoga meseca. U pitanju su bila lažna obaveštenja u vezi sa kaznama za saobraćajne prekršaje. Fajl u prilogu poruke predstavljan je kao skup inkriminišućih fotografija koje je snimila nadzorna kamera, a zapravo je u pitanju bio štetni program.

Pročitajte i:  Zaštita tajnih i poverljivih informacija nikada nije bila važnija za organizacije

Euro 2012 na meti spamera

Verovatno najpopularniji događaj meseca bilo je Evropsko fudbalsko prvenstvo koje je trajalo celog juna. Spameri nisu mogli da odole da ne iskoriste pažnju usmerenu ka ovom događaju, te su čak početkom godine počeli da šire masovne elektronske poruke u vezi sa fudbalskim prvenstvom Euro 2012. Pored ranijih ponuda za kupovinu karata za fan zone i ponuda za najam stanova u gradovima gde su održavana prvenstva, u junu su se pojavili spamovi koji su reklamirali fudbalske sajtove posvećene turniru.

Izvor spama po zemljama

Udeo svih spamova poslatih iz Kine Evropljanima uvećan je za gotovo 50 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom. Među vodećim distributerima spama u evropskom regionu izdvajaju se dve zemlje, Italija (1,5 odsto) i Nemačka (0,91 odsto). Više od polovine svih spam poruka distribuiranih u Evropi i dalje dolazi iz Azije.

„Proporcija spam poruka u ukupnom elektronskom saobraćaju nastavlja da opada drugi mesec zaredom. Pad od dva do tri odsto možda ne zvuči mnogo, ali može biti pokazatelj većih promena,” rekla je Maria Namestnikova, viši analitičar za spam u kompaniji Kaspersky Lab. „Leto je mirno godišnje doba u pogledu poslovnih aktivnosti, kada količina spama opada zajedno sa ukupnim obimom elektronskog saobraćaja. Zbog toga će samo značajno smanjenje obima neželjene elektronske pošte voditi do primetnog pada u udelu spama u ukupnom elektronskom saobraćaju.”

Pročitajte i:  Kaspersky softver zabranjen u SAD-u

Sveobuhvatnu verziju spam izveštaja za jun 2012. možete pogledati na Securelist.com.

Izvor: Singi

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,