Padaju rekordi – Neotvorena kopija Super Mario Bros. igre prodata za dva miliona dolara

Pre samo mesec dana neotvorena kopija Super Mario 64 igre prodata je na aukciji za rekordnih 1.56 miliona dolara. Međutim taj rekord je već oboren, jer je Super Mario Bros. originalnu, nikad otvorenu igru iz 1985. godine, anonimni kupac upravo platio neverovatnih dva miliona dolara.

super mario bros.

Tokom prethodne godine rekordi za najskuplje igre su se smenjivali vrtoglavom brzinom, a taj trend se očigledno nastavio i u 2021. godini. Naime, prošlog jula kopija iste igre prodata je za 114.000 dolara. U novembru prošle godine, Super Mario Bros. 3 oborio je taj rekord sa cenom od 156.000 dolara. Zatim sledi veliki skok cene u aprilu, takođe za Super Mario Bros. (660.000 dolara), da bi u julu ove godine rekord preuzela igra The Legend of Zelda sa cenom od 870.000 dolara.

Sve te igre su prodate na aukcijama, poslednji rekord ostvaren je na malo drugačiji način. Naime, kompanija Rally kupuje igre i druge stvari koje mogu da budu interesantne kupcima (kao što su retki stripovi), a zatim ih pretvara u neku vrstu mini kompanija. Oni svojim korisnicima omogućavaju da kupe „deonice“, odnosno delove vrednosti određenog proizvoda. Ako neko poželi da kupi ceo proizvod, vlasnici deonica glasaju da li žele da ih prodaju. Rally je konkretan primerak Super Mario Bros. igre kupio u aprilu za 140.000 dolara, a akcionari su glasanjem prihvatili da prodaju igru anonimnom kupcu po ceni od dva miliona dolara.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: