Pametan prsten za rano otkrivanje Covid-19

Nova studija će ispitati pametni prsten koji meri temperaturu ljudi u pokušaju da ranije identifikuje ljude koji imaju novi koronavirus, prenosi San Francisco Chronicle.

PCPress.rs Image

Više od 2.000 radnika hitne medicinske pomoći na Univerzitetu Kalifornija, Medicinskom centru San Francisko i Zuckerberg San Francisco opštoj bolnici nosiće Oura Ring za ovu studiju. Prstenje će biti dodeljeno radnicima hitne medicinske pomoći koji dolaze u kontakt sa pacijentima koji možda imaju COVID-19.

Eksperimet u trajanju od 3 meseca

Od radnika koji ispunjavaju uslove za studiju biće zatraženo da nose Oura Ring tri meseca, popunjavaju svakodnevne ankete kako bi izveštavali da li osećaju bilo koji od simptoma COVID-19, i da podele zdravstvene podatke prikupljene preko aplikacije Oura Ring uz pomoć Oura prstena, prenosi UCSF.

Prstenje Oura, koje se prodaje kao trekeri za spavanje, prate rad srca, respiratorni ritam i promene telesne temperature. Nije dokazano da ovi uređaji otkrivaju COVID-19, ali podaci koje prikupe mogu se eventualno koristiti za predviđanje bolesti.

Potencijal pametnih uređaja u borbi protiv Covid-19

Istraživači se nadaju da će razviti algoritam zasnovan na podacima Oura Ring-a koji bi mogli rano da otkrivaju COVID-19, kaže UCSF. To nije jedini uređaj koji bi mogao da pomogne: zdravstvena kompanija Kinsa koristi podatke sa svojih pametnih termometra za praćenje širenja gripa po Sjedinjenim Državama, a postoje znakovi da bi ovi termometri mogli da detektuju žarišna područja COVID-19 pre nego što se pojave izveštaji o potvrđenim slučajevima.

Pročitajte i:  Ogromna većina kompanija je spremna da plati otkupninu nakon ransomware napada

Svako ko je vlasnik Oura prstena može da se prijavi za učešće u studiji. Oni koji se kvalifikuju biće zamoljeni da svakodnevno vrše proveru simptoma i dele svoje zdravstvene podatke prikupljene preko aplikacije Oura Ring, navodi se u postu na blogu Oura. Širom sveta postoji više od 150.000 korisnika Oura Ring, poručuju iz Oura za The Verge, pa bi to moglo značajno povećati količinu podataka dostupnih istraživačima. Svako ko želi da učestvuje, ovde se možete prijaviti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,