ERP 2024

Pametna koža koja menja boju unapređena zahvaljujući kameleonima

Pametna koža koja menja boju nije novina, ali naučnici su se trudili da razviju koncept. Trenutna pametna koža je krhka i skuplja se nakon izlaganja različitim temperaturama. Da bi pomogli u otklanjanju tog problema, naučnici su se okrenuli analizi detaljnih video zapisa kameleonove kože. Ovo im je pomoglo da razviju daleko elastičniju verziju ove tehnologije, što pokazuje obećavajuću budućnost za „kožu“ koja menja boju.

PCPress.rs Image

Kameleoni mogu da menjaju boju zahvaljujući fotonskim kristalima u svojoj koži. Kako zatežu ili opuštaju mišiće, svetlost se odbija u različitom obrascu, što rezultira promenom boje. Problem sa sintetičkom kožom koja menja boju je u hidrogelu u koji se pakuju fotonski kristali. Nakon širenja i kontrakovanja, velika količina kristala izazvala bi sakupljanje „kože“. Khalid Salaita i njegove kolege su ovaj problem rešili zaključkom da je manje više.

Tim je gledao time-lapse video zapise kameleonovih faza menjanja boja kože i shvatili su da gmizavci imaju manje ćelija kože sa fotonskim kristalima nego što se prethodno mislilo. Pakovanjem manjeg broja fotonskih kristala u tanak sloj hidrogela i stavljanjem tog dela na veći sloj bezbojnog hidrogela, pametna koža se može bez problema proširiti i skupiti. Kako se temperatura menja ili sunčeva svetlost udari na površinu, materijal menja i boju.

Pročitajte i:  Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine

ACS Nano, časopis fokusiran na nanotehnologiju u kojoj je objavljena ova studija, primećuje da bi pametna koža koja menja boju mogla da se koristi za kamuflažu, signalizaciju i u razne druge svrhe. MIT-ovo mastilo koje menja boju u međuvremenu bi moglo da dozvoli korisnicima da menjaju šare i boje svojih cipela, automobila i drugih stvari. Odabir boje za skupi gedžet kao što je pametni telefon može biti stresan, moraćete godinama da živite s tim izborom. Međutim uz pametnu kožu, eventualno ćemo moći da menjamo boje svojih gedžeta onoliko često koliko menjamo wallpaper.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,