Sony Crystal Cinema 16K displej biće dostupan i potrošačima

Sony je nedavno predstavio svoj Crystal LED ekran za bioskopske izlagače, ali je sada najavio da će ta tehnologija takođe biti dostupna i potrošačima. Ekrane će prodavati preko posebno obučenih i sertifikovanih dilera u veličini od oko 20 metra širine sa 16K rezolucijom, ali to verovatno nećemo moći da priuštimo.

PCPress.rs Image

Slično kao Samsung-ov Cinema LED (Onyx) sistem, Crystal LED tehnologija kompanije Sony koristi micro-LED module, svaki veličine 16×18 inča u rezoluciji 360 x 360 sa tri sićušne LED diode za svaki piksel. Tehnologija deluje poput OLED-a, ali je mnogo svetlija, omogućava izuzetno visoko osvetljenje od 1.000 nita, 10-bitni grayscale, vrlo preciznu reprodukciju boja (140% sRGB) i „spektakularni“ 3D, kako je Sony opisao.

Spajanjem modula možete da kreirate ekrane različitih veličina i rezolucija. Sony će vam to ponuditi na koji god način želite, ali neke sample konfiguracije uključuju 1080p sa 18 modula sa oko 2,44 metra prema metar, 4K veličine oko pet metara (72 modula), 8K veličine oko deset metara prema pet i po metara (288 modula) i 16K sa oko 20 metara prema pet i po metara (576 modula). Zvuči pomalo kao sastavljanje Lego kockica, osim što svaki „blok“ navodno košta oko 10.000 dolara. To znači da bi 4K ekran koštao oko 720.000 dolara, dok bi vas 16K displej koštao nezamislivih 5,8 miliona dolara.

Pročitajte i:  Oznaka „PS5 Pro Enhanced“ za Sony konzole

Da budemo iskreni, ako imate prostora za ekran širok 20 metara, postoji velika šansa da imate dovoljno novca da ga platite. Sony nije rekao kada će se Crystal LED tehnologija pojaviti u prodaji, ali će tehnologiju predstaviti na sajmu CEDIA u Koloradu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,