Pametna tkanina prepoznaje hranu na stolu

Zar ne bi bilo od pomoći kada bi neka aplikacija mogla da utvrdi šta jedete bez dodatnog angažovanja telefona i fotografisanja tih namernica? Oni kojima je ta ideja prijemčiva imaju sreće. Istraživači kompanije Majkrosoft i nekoliko Univerziteta, razvili su Capacitivo, pametnu tkaninu koja prepoznaje hranu, pića i druge objekte samo po dodiru. 

PCPress.rs Image

Ta tkanina koristi kombinaciju kapacitivne mreže elektroda i mašinskog učenja kako bi utvrdila materijal i oblik datog predmeta. Ovo radi i sa nekim posuđem, uključujući čaše i činije. Istraživači su isprva integrisali tehnologiju u stolnjake i zamislili je kao korisnu u kuvanju.

Aplikacija bi mogla da vam napravi obrok u odnosu na to što vam je na stolu, a aplikacije koja je u režimu “dijetalno” u svakom trenutku bi znala šta pijete. Naučnici tu aplikaciju vide i kao svojevrsni podsetnik. Tako bi vas mogla podsetiti da ponesete slušalice kada krenete napolje ili vas podsetiti da operete sudove pre nego što izađete iz kuće.

Ipak, taj projekat ima svoja ograničenja. Ne prepoznaje metalne objekte i neće dobro prepoznati knjige ili druge četvrtaste predmete. Zbog toga, takvu tehnologiju ne očekujte u skorije vreme jer je ovo ipak koncept za koji se očekuje da u sledećim verzijama bude bolji. Ukoliko se pokaže kao pouzdan, neće vam biti potrebni posebni uređaji za skeniranje ili nekakve pametne vage da u punoj meri uživate u vašoj kuhinji budućnosti.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,