BIZIT plus

PAMETNI GRAD PREPOZNAJE LICA I TABLICE

Nikola Vučković, direktor kompanije Vucomm, govori o rešenjima koja automatizuju domove i preduzeća pomoću kontrole na daljinu.

vucomm pametni grad pcpress smartcity

Nikola Vučković, direktor kompanije Vucomm
Nikola Vučković (desno), direktor kompanije Vucomm

Pitanje razvoja gradova kao efikasnih i bezbednih struktura kreće se ka implementaciji tehnologije u svim oblastima života. Planiranje načina gradnje, racionalnije upravljanje energijom, bezbedniji saobraćaj i sigurnije kretanje spadaju u nove osnovne postulate razvoja grada. Bezbednost je primarna karakteristika koju moderan grad treba da pruži: bezbedno kretanje, učestvovanje u saobraćaju i da znate da je vaša porodica sigurna tokom celog dana. Pritom, efikasnost komunalnih sistema, kao što su prevoz, zdravstvo i čistoća, utiču na udobnost života. Jedna od kompanija koja godinama radi na razvoju sistema pametnih gradova jeste i Vucomm, domaća firma koja se bavi multifunkcionalnim bezbednosnim sistemima za gradove, ali i rešenjima za kontrolu potrošnje električne energije sa smanjenjem između 20 i 30 odsto. „Izračunajte koliko je 20‑30 odsto od vašeg računa za struju“ – započinje razgovor Nikola Vučković, direktor kompanije Vucomm.

Koja savremena rešenja Vucomm nudi?

Vucomm nudi rešenja Kuća na klik za privatne korisnike i male firme, kao i Mobotix, visokoprofesionalna rešenja za multifunkcionalni video‑nadzor. Kuća na klik je usredsređena na lakoću i jednostavnost kontrole svih električnih uređaja pomoću mobilnog telefona. S druge strane, Mobotix je i profesionalni sistem video‑nadzora za gradove. Jedna kamera može biti sistem za video‑nadzor i alarm, koji kontroliše pristup i obavlja složene funkcije kao što su prepoznavanje registarskih tablica, lica, kao i registrovanje saobraćajnih prekršaja.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

Koji su najveći doprinosi vašeg projekta koji obuhvata automatizaciju u privatnom i poslovnom sektoru?

Za privatne, ali i poslovne korisnike, najveća korist je u uštedi novca i prilagođenju električnih instalacija svojim potrebama. Recimo da nam na nekom zidu nedostaje prekidač za uključenje svetla, jer takva instalacija nije izvedena pri izgradnji. Umesto štemovanja zida i haosa, Kuća na klik rešava taj problem instalacijom bežičnog predajnika u obliku tastera na željenom mestu. U sijalicu instaliramo bežični prijemnik i to je to.

Kako automatizacija funkcioniše u domaćinstvu, a kako u kancelarijama?

Mobotix Ka­me­re ima­ju izu­ze­tno vi­so­ku re­zo­lu­ci­ju, 12 me­ga­pik­se­la, što omo­gu­ća­va vi­dlji­vost ta­bli­ca na ve­li­kim ras­to­ja­nji­ma
Mobotix ka­me­re ima­ju izu­ze­tno vi­so­ku re­zo­lu­ci­ju, 12 me­ga­pik­se­la, što omo­gu­ća­va vi­dlji­vost ta­bli­ca na ve­li­kim ras­to­ja­nji­ma

I privatnim i poslovnim korisnicima smart telefon služi kao upravljačka jedinica. Svi Kuća na klik uređaji mogu se samostalno instalirati, bez angažovanja instalatera i električara. Korisnik dobija alarm na mobilni telefon ukoliko se otvore vrata, prozor, procuri gas ili dođe do požara. Na taj alarm, korisnik može da se uloguje na kameru instaliranu u prostoru, verifikuje alarm i na daljinu isključi električni uređaj pomoću mobilnog telefona, uključi svetla ili alarmne sirene kako bi oterao provalnika ili pozvao policiju.

Osim toga, u firmama mogu automatski da se kontrolišu utičnice, recimo da se uključe u 7.00, a isključe u 20 časova. Svetlo u hodnicima ne mora biti uključeno stalno, već samo kada neko uđe, a ni klima ne mora da radi sve vreme, već na 10 minuta svakih pola sata.

Kako funkcioniše pomenuta kontrola na daljinu?

Svi električni potrošači mogu se kontrolisati, pojedinačno ili u grupama. Kontrola preko Interneta omogućava se ugradnjom centralne jedinice. Ona se poveže na ruter, a na smartfon se instalira besplatna aplikacija. Pomoću te aplikacije registruje se privatan nalog na sigurnom serveru i sa udaljenog mesta. Klikom na ikonu Lampa, Klima, Dnevna soba ili Cela kuća, birate šta ćete uključiti ili isključiti.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

Jedno od Vucomm‑ovih rešenja jeste i Siguran grad?

Siguran grad podrazumeva pametne Mobotix kamere na saobraćajnicama i javnim prostorima. Kamere imaju izuzetno visoku rezoluciju, 12 megapiksela, što omogućava vidljivost tablica na velikim rastojanjima. Pouzdane su i otporne jer moraju da rade bez prestanka i danju i noću. Primena ovakvih kamera u svetu, u javnim prostorima i parkovima podrazumeva instalaciju help tačaka, gde građani kojima je potrebna pomoć mogu da iniciraju poziv u kontrolni centar, koji odmah vidi onoga koji poziva i situaciju oko njega.

Šta takav sistem donosi običnim građanima, šta lokalnoj samoupravi, a šta bezbednosnim organima?

Siguran grad pomaže običnom građaninu da zna da je njegovo dete bezbednije u saobraćaju. Kontrola prostora gde se održavaju veliki skupovi omogućava da policija odmah zna gde je problem, koja vozila učestvuju u incidentima, njihove brojeve tablica, kao i da ima pouzdan i kvalitetan snimak eventualnog incidenta. Lokalna samouprava ima značajan interes u formiranju sistema za video‑nadzor koji kontroliše saobraćajne prekršaje, jer od svake novčane kazne njoj ide deo sredstava.

Kako funkcioniše sistem za prepoznavanje automobilskih tablica, a kako lica ljudi?

Softver za prepoznavanje tablica i registraciju saobraćajnih prekršaja GEKKO rezultat je samostalnog razvoja kompanije Vucomm. Stepen pouzdanosti prepoznavanja tablica je 98%, i danju i noću. Sa njim policija može da kontroliše koja vozila se kreću kroz raskrsnice, kao i da li prave prekršaje. Jedna kamera je za mesec dana, u aprilu 2014, registrovala 658 prolazaka kroz crveno svetlo. Za 6 meseci primene, taj broj se smanjio na oko 80, što pokazuje da sistem utiče na bolje ponašanje vozača.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

Sistem za prepoznavanje lica izdvaja ih sa žive slike ili snimka kamere za video‑nadzor. Ukoliko se želi, neka od tih lica mogu da se registruju kao problematična. Svaki sledeći put kada se to lice pojavi na slici kamere za video‑nadzor, odmah se javlja alarm. Kod video‑interfona kompanije Mobotix prepoznavanje lica omogućava otvaranje vrata samo prepoznatim licima ili stanarima zgrade.

Šta možemo očekivati od kompanije Vucomm u skorijoj budućnosti?

Vucomm je visokoinovativna kompanija, s rešenjima koja omogućavaju svim korisnicima da kreiraju moderan sistem u kome žive. Za pametan grad potrebna je uprava koja gleda unapred i koja je rešena da investira u sigurniju i moderniju budućnost. A za nas obične građane, dovoljna je jedna ideja kako da naš dom bude pametniji – zaključuje Nikola Vučković, direktor kompanije Vucomm.

Radovan Bibić

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:

1 thoughts on “PAMETNI GRAD PREPOZNAJE LICA I TABLICE

  • 10. 11. 2015. at 14:10
    Permalink

    GIgapikselne kamere odavno krase ulice Beograda …

Comments are closed.