Pametni telefoni kao džepni automati za kockanje

Google je nedavno finansirao studiju u okviru koje je otkriveno da pametni telefoni, koji se opisuju i kao automati za kockanje, korisnike sve češće pretvaraju u zavisnike.

PCPress.rs Image

Naime, sistem funkcioniše po principu „okidač, akcija, nagrada,“ te aplikacije koje su dizajnirane po ovom principu čine da korisnici osećaju promene, a poput onih u okviru kojih čuju fantomske zvukove koji liče na one koji označavaju da je na telefon stiglo neko obaveštenje. Neki učesnici u studiji otkrili su da konstantno osvežavaju aplikaciju koju koriste, u nadi da će se pojaviti neki novi sadržaj koji automatski postaje okidač, te potrebu korisnika zadovoljava lajkovima, deljenjima, te drugim akcijama koje su u vezi sa sadržajem na koji je ovaj fokusiran.

U istraživanju je učestvovalo 19 subjekata, starosti od 18 do 65 godina, a cilj studije je bio da se utvrdi zašto korisnici postaju sve više zavisni od svojih pametnih telefona, te da se pronađu načini kojima bi se tome stalo na put. Svi učesnici su objasnili da im je teško da se odvoje od svojih mobilnih uređaja, a jedan je bio još precizniji, te svoj pametni telefon opisao kao „džepni automat za kockanje.“

Pročitajte i:  Google je upravo najavio 8 velikih ažuriranja za Android. Evo šta je novo

PCPress.rs Image

Kockanje je, kao i zavisnost od aplikacija, uvek u vezi sa okidačima, a koji se javljaju i u obliku opcija na Instagram-u, Facebook-u, te Twitter-u, i koji su tu da učine da korisnici žele još okidača, više akcija, i po neku nagradu. U studiji ipak nisu imenovane pojedinačne aplikacije, ali automatski okidači, poput infinite scroll opcije, koja čini da korisnici nikada ne stignu do kraja stranice, ukazuju na popularne društvene platforme. Među okidače spadaju i preporučeni sadržaji, budući da im je cilj da korisnike što više zadrže na aplikaciji, te ovi neretko izgube pojam o vremenu, zbog čega trpe obaveze i, na kraju krajeva, realan život.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,