Astronomi otkrili prvi mesec izvan našeg Solarnog sistema

Astronomi veruju da su pronašli mesec koji orbitira oko jedne planete izvan našeg Solarnog sistema, pa ovo otkriće predstavlja presedan, budući da ništa slično ranije nije potvrđeno. Iako još uvek nisu potpuno sigurni u svoje otkriće, ono što su otkrili ukazuje na mogućnost da sličnih pojava ima i u drugim delovima kosmosa, što bi moglo da promeni shvatanje o strukturi kosmosa.

PCPress.rs Image

Naime, astronomski tim sa univerziteta Columbia pronašao je ovaj udaljeni satelit, poznatiji kao ekstrasolarni mesec uz pomoć NASA-inog teleskopa. Radi se o telu koje kruži oko planete koja je od Zemlje udaljena četiri hiljade svetlosnih godinaKepler-1625b, koja kruži oko zvezde koja je slična Suncu.

Naučnici već decenijama veruju da sateliti poput našeg Meseca postoje i izvan našeg Solarnog sistema, ali do sada nisu uspevali da ih detektuju, a zbog toga što su obično previše mali da bi mogli da se primete sa Zemlje. Mesec koji kruži oko planete Kepler-1625b nešto je veći, te je veličine Neptuna, što je učinilo da teleskop može da ga registruje.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

PCPress.rs Image

Stručnjaci tvrde da bi otkrivanje satelita u drugim delovima kosmosa moglo da doprinese da se bolje razume kako funkcionišu planetarni sistemi koji su od našeg udaljeni hiljadama svetlosnih godina, budući da sateliti otkrivaju i načine na koje su nastale planete oko kojih kruže. Novootkriveni mesec je važan zbog toga što po veličini premašuje sve do sada poznate satelite, ali je neophodno da stručnjaci sa sigurnošću potvrde otkriće kako bi moglo da se nastavi sa analizama.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,