Panasonic gradi novu fabriku za proizvodnju EV baterija

Panasonic je glavni dobavljač baterija za Teslu. Kompanija sada pregovara o izgradnji dodatne fabrike baterija u SAD-u. Prema izveštajima, izgradnja fabrike mogla bi da košta oko 4 milijarde dolara.

PCPress.rs Image

Nova fabrika mogla bi da se nalazi u Oklahomi

Portparol Panasonic-a je naveo: „Ispitujemo različite strategije rasta našeg poslovanja sa automobilskim baterijama. Međutim, nema više informacija koje bismo mogli da podelimo u ovom trenutku osim onih koje smo već najavili.

U julu, Panasonic je odabrao Kanzas kao lokaciju za novu fabriku baterija. Tada su državni zvaničnici naveli da će biti otvoreno novih 4.000 radnih mesta uz ulaganje do 4 milijarde dolara.

Ministarstvo trgovine Oklahome, saopštilo je da „nastavlja da rade na projektu Ocean“. Project Ocean predstavlja projekat za izgradnju novih fabrika za proizvodnju baterija. Ministarstvo je navelo da su „optimistični za dodatne mogućnosti u budućnosti“.

Ranije ove godine, Oklahoma je saopštila da će izdvojiti 698 miliona dolara za realizaciju projekta Ocean u skladu sa predlogom zakona koji ima za cilj privlačenje neidentifikovane kompanije koja će uložiti najmanje 3,6 milijardi dolara i otvoriti najmanje 4.000 novih radnih mesta u roku od pet godina.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Oklahoma je susedna država Teksasu, gde se nalazi Teslina fabrika za proizvodnju automobila.

Takođe, Panasonic je naveo da razmatra još potencijalnih lokacija za fabrike u Kanzasu i Oklahomi kako bi snabdevao baterijama Teslinu fabriku u Teksasu. Panasonic ima partnerstvo sa Teslom više od jedne decenije. Kompanija snabdeva Teslu baterijama iz svoje fabrike u Nevadi.

Auto industrija povećava proizvodnju električnih vozila kako bi zadovoljila nagli porast potražnje. Shodno tome, povećavaju se porudžbine za baterije i sirovine kao što su litijum i kobalt.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,