ERP 2024

Apple-ov režim zaključavanja možda nije bezbedan za pretraživanje na mreži

Kada korisnici omoguće režim zaključavanja, veb lokacije neće moći da pristupe tim resursima i otkriju da je korisnik omogućio režim visoke bezbednosti.

PCPress.rs Image

Dok se Apple sprema da lansira iOS 16 na događaju Far Out u septembru, privatna firma je tvrdila da jedna od novih funkcija u operativnom sistemu rizikuje privatnost korisnika dok pretražuju na mreži. Prema izveštaju Apple Insajdera, novi režim zaključavanja povećava bezbednost iPhone-a korisnika, ali smanjuje privatnost njihovog uređaja dok surfuju na mreži.

Režim zaključavanja može da ugrozi anonimnost korisnika

Publikacija citira John Ozbay, generalnog direktora kompanije za zaštitu privatnosti Criptee, koji kaže da način na koji Apple-ov režim zaključavanja funkcioniše, informiše veb stranice da li neko koristi režim zaključavanja ili ne. Ozbay elaborira objašnjavajući kako veb stranice funkcionišu. U suštini, veb lokacije koriste nekoliko resursa zasnovanih na uređajima za učitavanje i prikazivanje sadržaja kao što su fontovi, slike, ugrađeni video snimci i još mnogo toga.

Međutim, kada korisnici omoguće režim zaključavanja, veb lokacije neće moći da pristupe tim resursima i otkriju da je korisnik omogućio režim visoke bezbednosti. Ovde je takođe važno napomenuti da veb lokacije imaju pristup IP adresi korisnika. Stoga, ako kombinuju informacije vezane za režim zaključavanja sa IP adresom korisnika, režim visoke bezbednosti sam po sebi postaje rizik za privatnost.

Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

Publikacija takođe citira Ozbaey-a koji kaže: „Režim zaključavanja vas čini sigurnijim, ali i olakšava identifikaciju u gomili. Ovde je važno napomenuti da IP adresa korisnika govori mnogo stvari o njima, uključujući grad iz kojeg pristupaju internetu, poštanski broj, kao i naziv provajdera internet usluga.

U pogrešnim rukama, ove informacije mogu biti dovoljne da se neko identifikuje i locira. Criptee je takođe napravio dokaz koncepta koji pokazuje kako veb lokacije mogu da otkriju da li je korisnik u režimu zaključavanja ili ne.

U srodnim vestima, Apple se priprema za događaj lansiranja koji će se održati za nekoliko nedelja, a uoči događaja, izgleda da je kompanija završila iOS 16. U najnovijem izveštaju, Bloombergov Mark Gurma kaže da su Apple programeri i inženjeri završili rad na početnoj verziji iOS 16 koja bi trebalo da izađe sa lansiranjem iPhone 14.

Izvor: republicworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,