Panasonic u 2023. godini kreće sa proizvodnjom next-gen baterija za Teslu

Panasonic bi trebalo da počne masovnu proizvodnju litijum-jonskih baterija sledeće generacije za Teslu sa pet puta većim energetskim kapacitetom od postojećih modela već 2023. godine.

Panasonic u 2023. godini kreće sa proizvodnjom next-gen baterija za Teslu

Teslini modeli u budućnosti sa 4680 baterijskim ćelijama

Iako se baterije proizvode prvenstveno za Teslu, izvršni direktor Panasonica nije isključio mogućnost da ih isporuči drugim kompanijama. Nove baterije će povećati asortiman električnih automobila i učiniti ih pristupačnijim za proizvodnju i prodaju. Baterije većeg kapaciteta, koje su poznate kao 4680 baterijske ćelije, mogle bi povećati domet električnih vozila za oko 20%, dok je sam Tesla pomenuo povećanje dometa za 16%. Oni bi mogli da uzmu automobil kao što je njegov vodeći model S i povećaju njegov domet sa 650km na 750km.

Panasonic navodno proširuje svoju fabriku u Japanu za masovnu proizvodnju novih baterija, a ranije je navedeno da test proizvodnja treba da počne u martu 2022. Tesla je detaljno predstavio baterijske ćelije sledeće generacije u septembru 2020. Pored njihovog većeg skladišnog kapaciteta, Elon Musk je rekao da su ćelije šest puta snažnije i smanjuju cenu po kVh za 14%. Niže cene i bolji domet su vrste poboljšanja koja su ključna da električni automobili postanu poželjniji.

Pročitajte i:  Usporila dostava Tesla Cybertruck vozila

Musk je najavio da očekuje da Teslina interna proizvodnja 4680 ćelija počne 2022. godine i da će prva vozila opremljena ovim ćelijama biti isporučena iste godine. U aprilu 2021., Musk je izjavio da je kompanija udaljena 12 do 18 meseci od masovne proizvodnje novih ćelija. Međutim, u julu je upozorio da je proizvodnja prototipa laka, ali da je proizvodnja velikih količina teška.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,