Top50 Glas publike

Uskoro stiže dostavni samoleteći avion Chaparral C1

Na tržište dolazi hibridni, samopilotirajući VTOL (vertical take-off and landing) cargo avion, po imenu Chaparral C1. Avion donosi značajne mogućnosti za sektor brze logistike u nekoliko industrija, a njegovo testiranje tek treba da se dogodi.

PCPress.rs Image

Oko 500 kompanija zainteresovano za kupovinu aviona

Chaparral C1, koji je razvio startap Elroy Air, prelazni je VTOL avion dizajniran po principu “podizanje+krstarenje”. Avion ima kompozitni karbonski okvir i električni pogon zasnovan na turbini za dugodometne misije. Sadrži 8 ventilatora sa vertikalnim podizanjem, 4 električna pogona za let unapred i konfiguraciju aviona sa visokim krilima. Njegove dimenzije i dizajn namenjeni su smeštanju u transportni kontejner i avion, pa ga je lako isporučiti bilo gde.

Chapparal će moći da ponese između 300 i 500 funti robe, na udaljenostima od oko 482km, a za sletanje mu je potrebno oko 1,5 m2. Kompanija je otkrila da ima spremne ugovore za više od 500 aviona za kompanije koje isporučuju ekspresne pakete, kao i za odbrambene i humanitarne kompanije. Ovi ugovori vrede oko milijardu dolara.

Direktor Erloy Air-a, Dejvis Meril, rekao je da je Caparral važan za budućnost ekspresne logistike. Njegova prednost u odnosu na kopneni transport je u brzini i nižoj ceni od tradicionalnih aviona.

Izvor: SlashGear

 

 

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,