Pandemija Covid-19 će svetske avio-prevoznike koštati 252 milijardi dolara

Avio-kompanije su 24. marta revidirale troškove gašenja vazdušnog saobraćaja, što je pokazalo da potencijalni gubici mogu da iznose i do 252 milijarde dolara, s obzirom da prihodi od putnika u globalu opadaju.

PCPress.rs Image

Međunarodno udruženje avio-prevoznika, IATA, saopštilo je juče, 25.marta, da su mnoge avio-kompanije na ivici kolapsa bez hitne podrške svojih matičnih vlada. IATA je pozdravila podršku onih vlada koje su finansijskim olakšicama podržale avio-kompanije i pozvala druge vlade da slede primer pre nego što se nanese veća šteta.

„Kriza koja potresa našu industriju je najveća do sada, a avio-kompanije se trenutno bore za opstanak u svim delovima sveta. Za njih je sada apokalipsa“, rekao je generalni direktor IATA, Alexandre de Juniac.

Avio-saobraćaj u najvećoj kizi ikada

Čak 98% putničkog saobraćaja u svetu je pogodila kriza, podatak je udruženja IATA koje precizira da prosečna avio-kompanija ima novca za samo dva meseca. Avio-kompanije su zbog pandemije koronavirusa praktično obustavile letove, a još prošle nedelje su zatražile pomoć od 200 milijardi dolara.

IATA okuplja 290 kompanija koje obavljaju 82% svetskog avio-saobraćaja.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,