Pauzirajte svoju igru, priključite se PlayUK festivalu!

Videoigre su poslednjih godina postale jedan od najprimamljivijih formata za kreativce različitih provenijencija. Ova činjenica i ne izaziva veliko čuđenje s obzirom na to da je gejming po prihodima i publici odavno prestigao filmsku i muzičku industriju zajedno.

PCPress.rs Image

U Velikoj Britaniji ova oblast upošljava više od 30.000 ljudi i donosi tamošnjoj ekonomiji više od tri milijarde funti godišnje. S druge stane, kompanije kao što su Nordeus, 3lateral, Mad Head Games, Playrix i Two Desperados, lansirale su Srbiju kao sve značajnijeg igrača u Evropi i svetu. British Council podržava kreativnu industriju i predstavio je PlayUK festival koji je doveo ove godine veliki broj imena s britanske gejming scene da podeli svoja iskustva s kolegama sa Zapadnog Balkana.

PlayUK 20/21 je koncipiran tako da preispituje one fenomene koji stoje u pozadini uspeha industrije videoigara. Izložbama, predavanjima, performansima i razgovorima, zajedno sa učesnicima, PlayUK 20/21 će nastojati da ponudi odgovore na pitanje šta su umetnički potencijali i granice gejminga, šta je u ovoj oblasti puka zabava, a šta vrhunska kreativnost.

PCPress.rs Image

Nakon niza uzbudljivih programa koji uključuju ne samo događaje koji su se u poslednje tri godine uživo odigravali u većim gradovima zemalja Zapadnog Balkana nego i uspešnih online sesija održanih između marta i avgusta 2020. godine, British Council je započeo malo drugačiju novu PlayUK sezonu!

Gejmerska kultura

Ove sezone sarađuju s Marie Foulston, višestruko nagrađivanom kreativnom autorkom revolucionarnih izložbi, producentkinjom videoigara, instalacija i digitalnih projekata. Marie je osmislila program podjednako interesantan i inspirativan kako za profesionalce, tako i za digitalne entuzijaste. Marie je 2019. godine proglašena jednom od 100 najuticajnijih žena britanske industrije videoigara. Radila je i kao kustoskinja videoigara za čuveni V&A / Victoria & Albert, vodeći svetski muzej primenjene umetnosti i dizajna, a u svom portfoliju se može pohvaliti i godinama saradnje s vodećim studijima za videoigre kakvi su Nintendo i Naughty Dog. Njen skorašnji kustoski rad na digitalnoj izložbi Videogames: Design/Play/Disrupt dospeo je na brojne naslovne strane.

Uz stručni doprinos Marie i dodir njene osobene inovativnosti, predstojeće izdanje PlayUK predstaviće raznolik program koji koristi sve prednosti online medija. Na svake dve nedelje održavaće se online radionice za stručni razvoj – „Saloni“ (po ugledu na nekadašnje intelektualne i umetničke kružoke). Ove godine uveden je i posebno osmišljeni mentorski program za učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana koji predstavlja jedinstvenu priliku INDIE timova da već započete projekte razvijaju u saradnji s nekim od najboljih britanskih stručnjaka za videoigre. PlayUK će u proleće 2021. godine kulminirati specijalnom online izložbom na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog mentorskog programa, ali će sadržaj izložbe obogatiti i naslovi za široki spektar ljubitelja videoigara i digitalne umetnosti.

PCPress.rs Image

Nadamo se da će ovaj dinamični program i ovog puta podstaći razmenu ideja i praksi između Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, a zajednici za razvoj videoigara u ovom regionu pružiti uzbudljive mogućnosti učenja, mentorstva i umrežavanja, te podstaći saradnju između umetnika i profesionalaca iz IT sektora. Najzad, nadamo se da će PlayUK, kao i uvek dosad, publici pružiti nova zanimljiva iskustva.

PlayUK

PlayUK je platforma preko koje British Council podržava kreativnost u digitalnoj umetnosti, nudi pristup novim veštinama i znanju, te stvara i jača interakciju između umetnosti i tehnologije. Kroz ostvarivanje veza između britanskih i praktičara raznih digitalnih i umetničkih disciplina iz zemalja Zapadnog Balkana, PlayUK istražuje teme kao što su kodiranje, hardver, igre i performanse, teorije igara, virtuelna stvarnost, veštačka inteligencija, proširena stvarnost, animacija, imerzivni mediji, kreativno računarstvo, narativni dizajn i ostali digitalni postupci u umetnosti, time stvarajući jedinstvene veze između kreativnog i tehnološkog sektora.

Korisna adresa: britishcouncil.rs

Facebook komentari: