PC Muzej – Dobro došli u prošlost

U novom videu na PC Press YouTube kanalu malo smo se vratili u prošlost i prisećamo se samih početaka računarstva.

PCPress.rs Image

Vodimo vas u prošlost i to u dva koraka. Najpre do 2006. godine, kada smo snimili ovaj film. A onda vas film vodi dalje, u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka, kada su kućni računari predstavljali novo svetsko čudo!

Sećajući se ranih dana personalnih računara, PC Press je početkom 2006. godine organizovao veliku akciju prikupljanja starih kompjutera, periferijske opreme i drugih uređaja. Zahvaljujući brojnim čitaocima, sakupili smo izuzetnu kolekciju koja je prikazana javnosti 3. juna 2006. godine u galeriji Progres u Knez Mihailovoj ulici, tokom “Noći muzeja”. Obišlo ju je desetak hiljada ljudi. Izložba je kasnije preseljena u galeriju O3one, gde su tokom čitave nedelje organizovana predavanja i tribine o istoriji računarstva. Kolekciju smo najzad donirali Muzeju nauke i tehnike, gde je i danas deo stalne postavke. Više o tim danima možete da pročitate na http://pc.pcpress.rs/tekst.php?id=6533 a neke od eksponata da pogledate na sajtu pcmuzej.com.

Poželeli smo tada da “osvojimo” još neki medij, pa smo u saradnji sa kolegama iz IT TV produkcije napravili video katalog izložbe, koji su Marko Jovanović i Ivan Trnavac pretvorili u DVD sa preko 90 minuta video materijala. Do sada su taj materijal mogli da vide samo posetioci muzeja koji su ga dobili na DVD-u, a sada je raspoloživ svima na našem YouTube kanalu.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

U filmu o starim računarima govore Voja Antonić, Milan Bašić, Vesna Jeremić, Mladen Mijatović, Pavle Peković, Dejan Ristanović, Vojislav Simić, Darko Staničić, Boris Stanojević i Aleksandar Veljković. Film je snimio Vladimir Radojičić, tekst je čitala Marina Paunović, fotografije su delo Siniše Stojanovića i Vojislava Simića a režiser je Dejan Ristanović.

Ovo je “director’s cut” verzija iz 2023. godine – morali smo da izmenimo neke instrumentale u filmu, koji se iz nekih razloga nisu dopali YouTube-u.

Svratite u prošlost i uživajte u danima mladosti kućnih računara, a i onih koji o njima pišu…

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,