ERP 2024

PC Press: A od Samsung-a, 3D…

Drugi po redu, Samsung European Forum održan je u Beču krajem februara. Ova gigantska kompanija ne prestaje da nas iznenađuje – treća dimenzija koju su televizori izgubili stanjivanjem nadoknađena je izlaskom slike u prostor… —Voja Gašić

PCPress-Samsung-01 Iako smo niz novosti videli već u Las Vegasu i u Barseloni, Samsung posebne poslastice čuva za evropsko tržište u koje i mi potencijalno spadamo (kažu političari…) To je, uostalom, u uvodnom izlaganju naglasio i gospodin SangHeung Shin, predsednik evropskog odeljenja ove kompanije. Prema njegovim navodima, Samsung-ov prošlogodišnji obrt iznosio je 117 milijardi dolara, sa operativnim profitom od 9.4 milijarde dolara, što bezmalo znači da bi Samsung jednogodišnjim radom mogao da reši duga i naše građane i državu. U svemu tome, evropsko tržište je najveći Samsung-ov potrošač sa učešćem od 30%, a to je postignuto prodajom 1,3 miliona proizvoda.

Gospodin Shin je zatim, u kratkim crtama, naveo mnoge oblasti u kojima Samsung intenzivno istražuje i primenjuje nova tehnološka rešenja, pa pomenimo nesumnjiv uticaj na budućnost kućne zabave, snažan prodor u oblasti foto i video kamera, nova rešenja u oblasti kućnih aparata nastala preuzimanjem poljske kompanije Amica, sve veći udeo Samsung mobilnih uređaja… Snažno se nastavlja razvoj displeja, dakle oblasti koja je proslavila ovu kompaniju. Vredi zadržati se na ovom polju, jer je Samsung European Forum pokazao neverovatno mali LED Pico projektor, interaktivnu tablu 650TS (koja je zapravo neka vrsta touch diplay-a), te eBook čitače E60 i E100 (dijagonale 6 i 10 inča).

Sasvim novih 9000

PCPress-Samsung-02 Ono što je obeležilo ovogodišnji Forum usledilo je nešto kasnije, nakon prigodnog igrokaza na kraju koga je otkriven veliki 3D ekran – zapravo kompozicija od 3*3 nova modela HDTV uređaja klase C9000 i dijagonale 55 inča. Publika je posegla za stereoskopskim naočarima i prava zabava je mogla da počne. Od energične breakdance koreografije može da bude uzbudljiviji samo pravi 3D doživljaj, a od 3D doživljaja – samo 3D stereoskopski doživljaj na velikom ekranu.

Samsung je dugo najavljivao model 9000, ali je pred kraj prošle godine naprasno odlučio da spremljeni model preimenuje u B8500, a da pravi model C9000 spremi za premijeru na CES-u. Neka vas ne zbunjuje početno slovo, jer u Samsung-ovom “slengu za označavanje” najpre ide veličina dijagonale u inčima, slovo ispred brojeva označava godinu kada je model izbačen na tržište (A – 2008, B-2009 i C-2010), prva brojka označava kvalitet i mogućnosti modela, a zatim slede brojke koje označavaju boju, vrstu postolja i slične detalje.

Pročitajte i:  Samsung na vrhu liste po prodaji telefona

Dakle, najnovije serije iz 2010. godine označene su sa C7000, C8000 i C9000. Sve su FullHD, imaju pozadinsko LED osvetljenje, frekvenciju osvežavanja od 200 Hz i sposobne su za 3D prikaz. Razlike ipak postoje, a ako se odlučite za veću brojnu oznaku, bićete bogatiji za neverovatno iskustvo i užitak, ali siromašniji za… pa za ono u čemu se siromaštvo obično i meri. Da vam prekratimo muke, evropski direktor marketinga najavio se da će cene biti “sasvim razumne”, a na američkom tržištu je već najavljena cena od 2600 dolara za 46″ model što je dobar znak, pošto aktuelni “B” model košta više.

Bilo kako bilo, ne verujem da će biti mnogo milosti za one koji žele C9000, jer “paket opreme” podrazumeva sve što se trenutno može zamisliti. Za sada su najavljeni modeli 46C9000 i 55C9000, a do leta bi trebalo da se pojave i ostale aktuelne dijagonale. Šta je to neodoljivo na C9000?

Pozadinski LED i 3D

Samsung-PDP7000 - SIDE C9000 je pravi LED osvetljeni ekran – prve serije “LED osvetljenih” LCD televizora pravile su se po uzoru na klasične LCD ekrane osvetljene fluorescentnim cevima sa hladnom katodom (CCFL). Ove cevi su postavljane po obodu ekrana, pa je odatle često i poticalo neravnomerno osvetljenje LCD ekrana. Slični nedostaci uočeni su i kod ovakvih LED LCD-a, pa su se ubrzo pojavile i optužbe kritičara da to nije pravi LED. Iako i ovakva primena LED osvetljenja daje neke rezultate u pogledu proširenog kolorita i manje potrošnje, to ipak nije dovoljno.

Idealno bi bilo da iza svakog piksela postavimo LED diodu. Tako bi crna boja zaista bila idealno crna jer bismo jednostavno “ugasili” diodu, a nezamislivo dobar kontrast mogli bismo da postignemo pojačavanjem sjaja LED diode. Tolika LED “matrica” bi bila užasno skupa, pa se primenjuje manja matrica u kojoj jedan LED “pokriva” grupu piksela. Što je gušća LED matrica, više je detalja na slici, ali ni sa tim se ne sme preterivati, jer nije lako regulisati nivo osvetljenja LED-a. Ako priključimo sijalicu na napon, ona će svetleti slabije ili jače u zavisnosti od napona, ali dioda, kao i svaki poluprovodnički element, reaguje binarno. Ako je priključimo na mali napon neće zasvetleti, a kada se pređe “prag” napona, svetleće prilično ujednačeno, bez obzira na napon. Zato se kod regulacije osvetljenja LED-a primenjuju dimming metode, koje češćim ili ređim prekidanjem napona utiču na njeno osvetljenje. Ova regulacija je najpre počela prostim metodama poput PCM (Pulse Code Modulation), ali se kasnije neverovatno iskomplikovala u Intelligent Local-Dimming regulaciju u kojoj intenzivno učestvuje procesor, jer nije svejedno da li su pored crvenih piksela plavi ili zeleni. Ova metoda predstavljena kod modela B8500.

Pročitajte i:  Samsung obećao besplatnu zamenu ekrana nakon problema sa novim update-om

3D shutter naočari naizmenično propuštaju slike do levog i desnog oka. Za ugodno gledanje, neophodno je da se slike smenjuju frekvencijom od 60 Hz za svako što zahteva frekvenciju osvežavanja displeja od barem 120 Hz. Postići sve ovo pri brzom smenjivanju slika nije baš lako, a brzo smenjivanje slika je neophodno za 3D stereoskopski prikaz. Zapravo, neophodna je ako se primenjuje “prekidački” mehanizam sa shutter naočarima koje naizmenično propuštaju sliku za levo i desno oko (postoji i varijanta sa polarizacionim naočarima kod kojih se obe slike prikazuju istovremeno, pa nisu potrebne tako velike brzine osvežavanja, ali o njim ćemo pričati kada se takvi modeli pojave). Svi “C” modeli podržavaju frekvenciju osvežavanja od 200 Hz što svakom oku daje utisak gledanja sadržaja sa osvežavanjem od 100 Hz, a to je dovoljno za ugodno gledanje.

Uzgred, primenjena gusta LED matrica sa malim diodama, omogućila je i neverovatno tanak ekran od 8 mm. Na pitanje “čemu tako tanak ekran”, domaćini nisu uspeli da nam daju drugi odgovor od onoga “da to tržište traži”, ali to je očigledno bio dovoljan razlog da se potrude.

Još začina

samsungled9000-4l[1] Potpuno nas je osvojio i unikatni (ima ga samo C9000) daljinski upravljač sa touch ekranom na kome možete gledati neki drugi program – na primer, pogledate vesti, dok krajičkom oka na daljinskom kontrolišete da li su prošle reklame koje su prekinule vaš omiljeni film.

Pored četiri HDMI i dva USB priključka tu je i mrežni port, ali “mrežne priče” na njemu tek počinju. Dodat je wireless i Bluetooth, a AllShare verzija DLNA protokola (koji je namenjen “umrežavanju” HDMI uređaja) prožirena je mogućnostima rutiranja sa raznim mrežnim priključcima. Ne samo da je moguće preusmeravanje HD signala, već i razmena sadržaja sa telefonom, MP3 plejerom i sličnim spravicama. Pravo čudo predstavlja instant DVR enabled USB priključak, kojim odmah možete da počnete snimanje video zapisa na USB stick ili USB hard disk. Jednostavno ubodete hard disk, a od snimanja vas deli samo potvrdan odgovor na daljincu; potrudite se samo da ima dovoljno slobodnog prostora.

Pročitajte i:  Umorni ste od virenja drugih u vaše lične podatke? Evo kako da to sprečite

PCPress-Samsung-04 Ako je C9000 na mreži, potražite i Samsung Apps TV aplikacije kojih već ima zavidan broj – tu su korisne sitnice za upravljanje sadržajem, preko “slanja slika na Facebook”, prava Skype aplikacija, pa sve do veoma ozbiljnih interaktivnih servisa (svetske i lokalne vesti, vremenska prognoza, berza…), a sa kućama LoveFilm i BBC već je postignut sporazum o “iznajmljivanju” sadržaja kojim upravljaju namenske Samsung Apps aplikacije. Brzo se očekuje i National Geographics, jer je Samsung već dosta uložio u ekspedicije koje će se (naravno) vratiti sa 3D materijalom. Da je važan i sadržaj, pokazuje i ulaganje u Dreamworks kojim je Samsung dobio ekskluzivno pravo da 3D verziju animiranog blokbastera “Monsters vs. Aliens” distribuira isključivo uz svoje 3D HDTV uređaje.

Hladan tuš

Nije lako sretati se često sa tehnološkim novostima koje vam izmame uzdah. U takvim situacijama obično prošetam, napravim kafu, a u težim slučajevima sipam i piće. Uzdahnem “kriza je” i čvrsto odlučim da je to moj sledeći televizor, ali čim javni servis počne da emituje 3D stereoskopski program.

PCPress-Samsung-06 Verovali ili ne, Samsung je i ovde imao odgovor. Da li je moguće od običnog 2D TV signala u realnom vremenu napraviti 3D TV signal? Kompanija Dynamic Digital Depth već godinama radi postprodukciju za filmske kompanije kojima snimljeni 2D materijal prebacuje u 3D. Očigledno je napredovao i hardver, a i njihov softver TriDef-3D – toliko, da su kompanije Samsung i Mitsubishi odlučile da ga primenjuju na novim 3D modelima.

Ne vredi prepričavati jer sam zabezeknuto gledao fudbal (koji inače nikada ne gledam) upravo u režimu real time prebacivanja iz 2D u 3D. Algoritam je zanimljiv jer program na osnovu sekvence kadrova razlučuje “slojeve” i “dubinu”, zatim pretpostavlja pokret (motion estimation) i daje sasvim dobru 3D stereoskopsku sliku uobičajenog TV ili video signala. Ovaj proces zaslužuje bolju analizu i objašnjenje koje možete da očekujete u nekom od sledećih brojeva magazina PC Press, jer rezultat zaista deluje fascinantno.

Tako je Samsung razbio sve moje predrasude u pogledu novih modela – ostale su samo monetarne nedoumice. Cenu užitka videćemo već tokom marta kada počne prodaja, a nadamo se da ćemo zahvaljujući ažurnosti kompanije Stav, bar jedan primerak doterati do Redakcije na detaljniji pregled.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,