PC Press Studio

PC Press: Hamachi virtuelna mreža

PCPress-Hamachi Ako vam za pristup udaljenom računaru nije potrebna potpuna kontrola već pre svega pristup fajlovima, dobro rešenje može biti program Hamachi. Ova aplikacija omogućava povezivanje u virtuelne mreže (virtual private network – VPN) uz relativno jednostavno konfigurisanje. Preko VPN-a možete zatim sa udaljene lokacije pristupiti deljenim resursima, recimo fajlovima koji se nalaze u shared folderu – zgodno je ako sa posla možete da pristupite kućnom računaru i obrnuto. Naravno, uslov je da ste računare ostavili uključene i priključene na Internet. Posle povezivanja računara, deljenim fajlovima se pristupa na uobičajeni način, iz Windows Explorer-a. Hamachi ima i ugrađenu chat opciju za razgovor sa osobom sa druge strane.

Prilikom aktiviranja, Hamachi će se povezati na centralne servere i dodeliti računaru jedinstvenu šifru, nalik na IP adresu u privatnom opsegu. Na ovaj način, Hamachi omogućava udaljeni pristup čak i kada vaš računar nema stalnu Internet adresu ili se nalazi iza zaštitnog zida. Posle osnovnog podešavanja, možete kreirati korisničke grupe ili se priključiti nekoj od postojećih grupa. Nazivi grupa su jedinstveni, a pristup svakoj grupi je zaštićen lozinkom i mogu joj pristupiti samo oni koji znaju naziv grupe, kao i postavljenu lozinku. Preporučujemo da koristite sigurne lozinke da biste smanjili rizik od neovlašćenog pristupa vašem računaru.

Pročitajte i:  Ne postoji veza između korišćenja interneta i lošeg mentalnog zdravlja, prema istraživanju Oksfordskih stručnjaka

Licenca dozvoljava da se Hamachi besplatno koristi u nekomercijalne svrhe, a za poslovnu upotrebu može se koristiti u probnom režimu do 30 dana. Prednost komercijalne licence je pre svega u tome što je omogućena veća propusnost veze i grupa mogu imati veći broj korisnika – do 16 u besplatnoj varijanti, odnosno 50 sa komercijalnom licencom. Ukoliko se ne registruje do kraja probnog perioda, program će se prebaciti u besplatni režim. Hamachi je takođe proizvod kompanije LogMeIn i može se preuzeti sa www.logmein.com ili instalirati sa našeg DVD-a broj 157.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,