Nvidia uručila Tesla superkompjutere opštini Rakovica

NVIDIA Tesla superkompjuterNVIDIA korporacija je objavila da je beogradska opština Rakovica, opština u izuzetnom razvoju, izabrala dva superračunara zasnovana na NVIDIA ®  Tesla™ C1060 GPU, za dva važna projekta namenjena zajednici: implementacija mreže za video nadzor i uvođenje merenja zagađenja i vremenske prognoze. Bezbednost i kvalitet života su dva veoma važna pitanja za svaki grad i zajednicu a opština Rakovica je odlučila da pruži usluge građanskim servisima kao što su policija, vatrogasci i ostale hitne službe, uz pomoć platforme koja im u trenutku omogućava da lako identifikuju mesta gde je potrebna pomoć i da pomognu ljudima u nevolji. Platforma će raditi na superkompjuteru zasnovanom na tri visoko-performansna NVIDIA ®  Tesla™ C1060 grafička procesora, u kombinaciji sa GIS softverom.

NVIDIA Tesla je tehnologija koja pri radu koristi grafičke procesore (GPU), poznatije kod 3D kompjuterskih igara, na revolucionaran način, kako bi se postigle bolje performanse u odnosu na konvencionalne superkompjutere. Korišćenjem GPU-a, istu količinu posla možete da uradite na manjim, povoljnijim sistemima koji zahtevaju manje energije. To dozvoljava opštini da pokrene i projekat “1 naučnik – 1 superkompjuter” na istoj platformi, omogućavajući svim mladim srpskim naučnicima slobodan pristup Tesla superkompjuterima. Tesla superračunar će biti slobodna računarska platforma za mlade naučnike koji žele da brže i bolje rade na svojim projektima, direktno u kancelarijama opštine ili daljinski, ukoliko ne stanuju u Beogradu.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Prezentacija1Naša je dužnost da donesemo tenologiju u narod i za narod, dajući im jednake šanse kako bi maksimizovali svoje potencijale” – rekao je gospodin Bojan Milić, predsednik opštine Rakovica. “Tokom radnog vremena opštine ovi superkompjuteri će nam pomoći da vidimo sliku digitalizovane Rakovice, u realnom vremenu, uz pomoć velikog broja kamera unutar svevidećeg geografsko-informacionog sistema, kao i za rešavanje potencijalnih problema unutar opštine.

Drugi Tesla superkompjuter pružiće pomoć za više od 100.000 ljudi u Rakovici, davajući ultra precizne informacije o vremenskoj prognozi, UV zračenju, zagađenju vazduha, koji se mere na više od 20 lokacija. Kompanija Weather2Umberella, vodeća srpska kompanija za meteorološke prognoze i kalkulacije, razvija softver neophodan za ovu platformu.

Prezentacija2Prva stvar koju imate na umu danas, kada se pominje Rakovica je teška metalna industrija i fabrike. Ranije, u jezerima i šumama ove opštine, uživale su mnoge poznate ličnosti, čak je i Ajnštajn ovde provodio vreme u ribolovu. Zbog ove kontradiktorne baštine i teške industrije, započeli smo veoma značajan projekat za stalno merenje zagađenja i klime, sa ciljem da Rakovica predstavlja dobro i sigurno mesto za život “, rekao je Milić.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Projekat Virtuelna rakovicaObe radne stanice, sastavljene od strane kompanije Coral computers, zasnovane su na LianLi kućištu, ASRock matičnoj ploči i NVIDIA  Tesla C1060 računarskim procesorima za postizanje optimalnog kvaliteta i dobijanje vizuelno impresivnih računarskih performansi. Zahvaljujući NVIDIA Tesla C1060 procesorima, obe radne stanice postaju realni, visoko-performansni personalni superkompjuteri. Tesla C1060 računarski procesori su zasnovani na masivno paralelnim, više jezgarnim procesorima Tesla, koji rade u sprezi sa standardnim C programskim okruženjem i pružaju mogućnost da se iskoristi pun potencijal grafičkih procesora u računarstvu visokih performansi.

Izvor: Nvidia

Facebook komentari: