Data centri 2024

PC Press: Intel u Nvidia “crtaćima”

NVIC-4 Nije prvi put da Intel i NVIDIA imaju “nesporazume oko licencnih prava”. Najnovija rasprava oko prava na korišćenje DMI magistrale će se početi da se razrešava tek sledeće godine, a do tada NVIDIA neće moći da pravi platforme za Core i7 i Core i5 procesore. To će nesumnivo uticati na profit kompanije NVIDIA, bez obzira što udeo ove kompanije u čipset biznisu nije toliko veliki kao u slučaju kompanija Intel i AMD.

Podsetimo se da je kompanija Intel na svoje platforme najpre ugradila podršku za AMD (tadašnju ATI) CrossFire platformu, a tek mnogo kasnije za NVIDIA SLI GPU mehanizam slične namene. Iako je ovaj potez kasnije objašnjavan “lakšom implementacijom” CrossFire tehnologije, većina komentatora je ubeđena da se radilo o uskraćivanju SLI licence Intelu, pa se i ova rasprava oko DMI magistrale tumači kao “tante za kukuriku”…

Dosta lep prijem Ion platforme za Atom procesore dao je kompaniji NVIDIA nadu da će se sa većim udelom vratiti na čipset tržište, pa se protiv ovog “odlaganja” bori svim raspoloživim sredstvima. Između ostalog, naručena je i cela serija kratkih strip tabli koje su (pogađete) adresirane na Intel.

Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera
NVIC-1 NVIC-2 NVIC-3 NVIC-5

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,