PC Press Studio

PC Press: Need For Speed: Shift

nfs4 Kolika je vaša potreba za brzinom? Od odgovora na to pitanje zavisiće vaš stav prema igri koja donosi otklon od dosadašnjih naslova u serijalu, ali da li u pozitivnom smeru… — Filip Majkić

Nova jesen, novi Need For Speed. Navikli smo da EA svake godine promoviše novi NFS, kao i da se uglavnom radi o instant zabavi kratkog daha, prilično reklamiranoj i uglavnom uspešnoj sa ekonomskog stanovišta. No, ove godine je model malo izmenjen. Ostaje pitanje da li je izmenjen na bolje ili na gore.

Da se razumemo, NFS je oduvek bio arkadna vožnja i isključivo ga kao takvog posmatramo, bez traženja nečega što jednostavno ne spada u njegovu prirodu. Kada je najavljen Shift, EA je gromoglasno najavio otklon od dotadašnjeg totalno arkadnog stila igranja, obećavajući „ozbiljniji“ fizički i trkački model, koji ne bi dosadio za par popodneva. Pride, rad je poveren razvojnom timu Slightly Mad Studios, koji je stajao iza GTR simulacije vožnje za PC. Šta smo na kraju dobili? Igru koja je miljama daleko od bilo kakve ozbiljnije simulacije, a isto tako i od klasičnog Need For Speed-a.

Pročitajte i:  Top50 2023: Glasajte za nagradu Pobednik publike, najbolje mesto na internetu u 2023.

nfs1 Da ne bude da samo kritikujemo – samo pogled iz kabine, koji je izvanredno urađen, je dovoljan da ovu igru preporučimo kao ponajbolji NFS do sada (izuzev legendarnog Porsche Unleashed). U igri su prisutna 72 automobila, koje otključavate kroz dobre plasmane na trkama. Postoji i sistem iskustvenih poena, koje dobijate za apsolutno sve živo, od samog skretanja, preko driftova, plasmana, do najbanalnijih stvari. Fizički model je vrlo nezgodan. Nije problem u tome što je realan, jer to nikako nije, već je bolno što je vrlo nerealan a težak, pa kola stalno zanose, čineći trku pre mučenjem za održavanje na stazi nego brzom vožnjom, a terajući vas da dugoročno istražujete i eksperimentišete sa fizičkim modelom koji nema veze sa stvarnošću (na primer, ko je još video trke u kojima se potenciraju driftovi?).

nfs2 Ovo je verovatno igra sa najvećom razlikom koju smo ikada videli između kvaliteta grafike na snimcima i u pokretu, pošto NFS Shift ne krasi nikakva specijalna grafika, ali na šotovima deluje kao da je sa druge planete. Pored toga, korisnici AMD grafičkih karti bi se mogli suočiti sa brojnim problemima. Njih bi trebala da ispravi zakrpa koja se verovatno već pojavila dok čitate ovaj tekst, u kombinaciji sa novim drajverima.

Pročitajte i:  AMD - pet arhitektura na jednoj ploči

nfs5 NFS je krenuo nekim drugim putem i dobro je što je tako, jer je onaj stari „dosadio i Bogu i narodu“. Ipak, prvi pokušaj otklona nije rezultovao igrom za pamćenje – ali je svejedno korak u pravom smeru. Nama ostaje nada da će nakon Shift-a serijal nastaviti da se kreće tamo kuda se zaputio sa ovim naslovom.

 

Minimalni sistemski zahtevi:

CPU: Intel Pentium 4 3,2 GHz

Memorija: 1 GB

Video karta: Pixel Shader 3.0 karta sa 256 MB memorije

HDD: 10 GB

 

Preporučeni sistemski zahtevi:

CPU: Intel Core 2 Duo 2,5 GHz

Memorija: 2 GB

Video karta: Pixel Shader 3.0 karta sa 512 MB memorije

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,