Top50 2023

PC Press: Office 2010 beta na PC DVD-u #162

PCPress-Office-2010-Beta U aktuelnom izdanju časopisa PC Press (broj 162), na redovnom DVD dodatku pronaći ćete Microsoft Office 2010 beta koji možete besplatno instalirati i koristiti skoro godinu dana

Microsoft Office 2010 je pred nama kao javna beta. Iskušenje za korisnike da probaju novosti je veliko. Preostalo je još nekoliko meseci razvoja u ljutom ritmu, uz vaše komentare koji su dragoceni za razvojni tim — Dragan Grbić

Tokom četiri meseca intenzivnog rada u okviru Technical Preview programa korišćenje paketa Microsoft Office 2010 je bilo povereno uskom krugu 20.000 korisnika spremnih da posvete neko vreme u proveri koncepta i osnovnih funkcionalnosti, vraćajući pritom dragocene informacije o tim eksperimentima. Visoki intenzitet protoka tih informacija je teško objasniti: to je kritičan resurs koji opisuje heterogenost platformi, topologija, angažovanih resursa i navika korisnika. Kada neki program, posle više iteracija, zadovolji većinu odabranih u tehničkom smislu, pravi je trenutak da provera postane javna – 18. novembra, upravo tokom Sinergije, objavljena je javna beta verzija sistema Microsoft Office 2010 koju možete slobodno preuzeti i instalirati sa www.microsoft.com/office2010. Registracija je obavezna i besplatna, a podrazumeva i formiranje produkcionih ključeva koji identifikuju vaš Office u času aktivacije. Na sajtu je ponuđena najpotpunija tržišna edicija Office 2010 Professional Plus, koju čine Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Access, InfoPath, Publisher, SharePoint Workspace, Outlook 2010 with Business Contact Manager, Microsoft Communicator i Office Web Apps. Kao nezavisne instalacije su raspoloživi programi Visio 2010 i Project 2010. Programi koje instalirate će biti funkcionalni do 31. oktobra 2010, što je daleko preko očekivanog datuma objavljivanja finalne verzije (pretpostavka je da će to biti u drugom kvartalu sledeće godine).

Pročitajte i:  Microsoft i Apple u trci za najvredniju kompaniju na svetu

Tehnička iskušenja

Za download su raspoložive 32-bitna ili 64-bitna instalacija. Verziju od 32 bita možete instalirati i na 64-bitni operativni sistem, ali je 64-bitna verzija bolje prilagođena novijem hardveru. Ako želite da zadržite svoj stariji Office ili želite da ispitate rad programskih dodataka koje i sad koristite, morate se opredeliti za 32-bitni Office 2010.

Instalacija beta verzije Office-a 2010 uz zadržavanje bilo kojeg ranijeg Office-a predstavlja crtanje đavola na zidu. Realno ne možete očekivati da beta verzija (pogotovo u prva 2-3 meseca života) uopšte bude stabilna, a kamoli da može da koegzistira sa starijom verzijom. Microsoft Office se duboko usađuje u strukturu sistema i pravljenje kombinacija nije poželjno. Jedno od rešenja jeste virtuelna mašina i na njoj Office 2010; performanse će biti slabije, ali vaša produkciona platforma ostaje stabilna.

Beta status takođe znači i odricanje od odgovornosti: Microsoft ima pravo da izmeni detalje u finalnim programima u odnosu na razvojne verzije, čak i značajno. Dabome, nije pragmatično da tako čini bez osobitog razloga, pa se zna da su drastične izmene moguće samo u izuzetnim slučajevima. Nema garancije da će vaši dokumenti, skladišta i ostali podaci koje Office 2010 programi zahvate biti očuvani u ispravnom stanju.

Pročitajte i:  Microsoft i novi AI asistent za vozače

Pravo da budete analitičar

Ako ste zainteresovani da saznate više, pratite blogove posvećene Office programima, pisane perom članova razvojnih timova. Neke od najzanimljivijih priča se odnose na teškoće u donošenju odluka. Bilo da je reč o jezgru programa, dizajnu interfejsa ili analizi povratnih informacija, za skoro svaku promenu postoji i te kako legitiman razlog. Simpatičan primer: znate li koja je najčešća komanda u Office programima nakon komande Paste? To je Undo! Kakvo je to saznanje? Očigledno postoje problemi pri umetanju sadržaja u dokumente. Bliža analiza je pokazala da se korisnici često muče da dobiju željeni oblik, dok je sam sadržaj onaj koji su i očekivali. Rezultat ove pouke je nova funkcionalnost za pregled mogućih alternativnih rešenja nakon umetanja sadržaja.

Da li je ta mogućnost kandidat za najbolju novotariju u Office programima ili je to za vas nešto drugo? Da li Office 2010 ispravlja ono što vam je smetalo u Office-u 2007? Mnogo bolje nego da se raspitujete jeste da sami ispitate kako stoje stvari. Vaše pravo na to je zagarantovano davanjem javne beta verzije na raspolaganje svima koji žele da ga koriste. To što ste potencijalni kupac buduće verzije daje vam puno pravo da budete i analitičar i kritičar tog sistema. Trik je samo u tome što svoje kritike valja da uputite tamo gde im je i mesto – razvojnom timu za Microsoft Office.

Pročitajte i:  Microsoft otključava Copilot AI unutar Office za preduzeća 

Barem nekoliko sati rada će biti potrebno pre nego steknete jasnu sliku o novim ili promenjenim funkcionalnostima u novim programima. Naš jedini savet glasi: ne donosite ishitrene zaključke! Potraga za novotarijama nije lak posao jer zahteva kontekstualni pristup, a otkrivanje novotarija ponekad nije realno proveriti ako radite na samo jednom računaru. Zbog toga, možete pokušati tako što ćete pratiti matrice primene za svaki program koje su za vaš račun napravile razvojne ekipe – pogledajte linkove na technet.microsoft.com/office/. Posebno obratite pažnju na vezu TechNet Office 2010 Beta documentation – pozvani ste da testirate i dostupne online članke. Srećno u istraživanju!

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,