PC Press: PaintShop Photo Pro X3

PCPRess-PaintShopPro Corel PaintShop Photo Pro je tokom svoje duge istorije pretrpeo transformaciju od malog jednostavnog alata za pregled i obradu rasterske grafike, do velikog složenog programa za naprednu obradu grafičkog materijala. Od kada je kompanija Corel preuzela ovaj program, razvoj se usmerio pre svega na poboljšanja i dodavanje novih opcija za rad sa digitalnim fotografijama pa sada nekadašnji PaintShopPro u nazivu sadrži i oznaku Photo.

Najnovija verzija X3 se trudi da olakša rad sa kolekcijom fotografija, pa se program sada prvo otvara u Organizer režimu gde su dostupne opcije za pregled kolekcije, a tek se izborom željene datoteke aktivira grafički editor. U ovom režimu na raspolaganju je veliki broj alata za detaljna podešavanja slike, crtanje, uklanjanje i dodavanje detalja. Nove mogućnosti uključuju lakše izdvajanje složenih objekata, podešavanje boja samo za izabrani deo slike i unos i podešavanje teksta direktno na slici. Za većinu korisnika će ipak najvažnije biti opcije za brzo ispravljanje slike i postizanje specijalnih efekata – automatsko podešavanje boja i kontrasta, uklanjanje šuma, simuliranje izgleda starih crno-belih fotografija…

Pored punog grafičkog editora, postoji ekspresni režim Express Lab iz koga se mogu izvršiti brze korekcije slike. Jedan od noviteta verzije X3 su opcije za paketnu obradu više datoteka gde se mogu koristiti skriptovi za razne transformacije, ili samo izabrati snimanje u drugom formatu. Pored uobičajenih grafičkih formata, PaintShop Photo Pro sada podržava RAW zapis velikog broja digitalnih fotoaparata.

Paint Shop Pro nije ograničen na fotografije već ima i opcije za uvoz i izvoz HD video zapisa. Iz video materijala možete izvlačiti pojedinačne ekrane, a fotografije i video zapise kombinovati u efektne prezentacije. Project Creator olakšava neke operacije poput kreiranja foto albuma, razglednica, kolaža i kalendara. Iz kreatora projekata takođe možete svoje radove postaviti postaviti direktno na Facebook, YouTube ili Flickr.

Corel PaintShop Photo Pro X3 sa našeg DVD-a #164 možete testirati 30 dana, a tokom probnog perioda program je potpuno funkcionalan, uz jedino ograničenje da se poruka o registraciji prikazuje pri završetku rada. Za probno korišćenje je neophodna šifra koju možete besplatno dobiti ostavljanjem e-mail adrese na Corel Web sajtu (www.corel.com), a zatim njome aktivirati probnu verziju programa.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,