BIZIT plus

PC Press: pozivi sa “najvišeg mesta”

IMG_0494-Dial39 Ako spadate komunikacione ovisnike, verovatno ste dobili upozoravajuću e-mail poruku o pozivima sa brojeva koji počinju sa “+39”. Iako smo često izloženi svakojakim lažnim upozorenjim putem e-maila ili SMS poruka, ispostavilo se da je ovo upozorenje korisno, pa poruku prenosimo u celosti:

<citat>

Dakle, ne odgovarajte na propustene pozive koji pocinju sa +39..
Procitajte sve do kraja…
Obavjestenje je došlo iz prve ruke od kolega, koji je zaposlen kao kriminalist….
Korisnici mobilnih telefona – PAZNJA !!!!
KOLEGA JE 22. 1. 2009 NA SVOM TELEFONU PRIMJETIO NEODGOVOREN POZIV NA TELEFONSKI BROJ +393193260013.

Korisnici mobilnih telefona!

Dozvolite, da vas upozorim na nov oblik kriminalnih radnji, u koje su se uvjerili naši suevropski državljani.

Tok nelegalnog rada je ovakav:

korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na mobilnom telefonu, propusteni poziv. Do toga moze doci tako, da telefon stvarno zazvoni, a moze i da ne zvoni. Uglavnom korisnik dobije propusteni poziv. Kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj pozivatelja i kada taj broj počinje +39…, +390…,

Pročitajte i:  PC Press video: DMS - Ekološki autoput za dokumenta, Nenad Solujić, Docloop

+391…, + 392…, +393…, +394… i tako dalje (u ovom primjeru, koji mi je poznat telefonski broj je bio: +393193260045)i ukoliko korisnik taj poziv odmah izbrise, tim potezom se osigurao i napravio pravu stvar.

Ukoliko korisnik mobilnog telefona pozove broj telefona koji mu je ostao kao propusten poziv, korisnik mobilnog telefona postaje zrtva prefriganaca.U predhodnom slucaju koji mi je poznat, kolega je svojim odzivom na propusteni poziv izgubio vise od 2.000 EUR. Određeni brojevi iz gore navedenih skupina, mogu napraviti, da korisnik mobilnog telefona ukoliko se odazove na propusteni broj, ne moze prekinuti poziv i tako nastaju ogromni troskovi na njegov racun.

U skaldu na dogadjanja, da se broj korisnika mobilnih telefona, koji ce odgovoriti na propusteni poziv na brojeve koji su naznaceni ,iz dana u dan povecava i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u finansijske probleme i tako postaju zrtve kriminalaca, upozoravam vas da na takve propustene pozive ,koji pocinju skupinama brojeva koji su gore navedeni, ne odgovarate, kako ne biste postali zrtva ovog tipa kriminala.

Pročitajte i:  PC Press video: Zašto je „Ford“ uveo standard ISO 9001? | Miodrag Ilić, Linkom-PC

Zbog toga vas molim da sa sadrzajem ove poruke upoznate sve vase prijatelje, saradnike, znance. U nadi da cemo sprijeciti da se ovo dalje desava lijepo vas pozdravljam.

<kraj citata>

Poziv sa broja +393193260021 stigao je na lični telefon autora ove vesti 12. februara oko podneva. Iako ne spadam među one koji zovu na svako “cimanje” (čak i ne odgovaram na nepoznate brojeve), zanimalo me odakle stižu pozivi, a sajt www.countrycallingcodes.com kao rezultat pretrage daje:

<citat>

Reverse Search Results

The International Country Calling Code “39”
corresponds to the following countries:

Italy

Vatican city

<kraj citata>

Bez obzira na to koji se provajder krije iza ove mreže (prve pretrage daju rezultate “Italy – Mobile”, na ove pozive ne treba da reagujete, jer se uvek radi o jednokratnom pozivu (telefon zvoni samo jednom), sa namerom da uzvratite poziv i tako napravite veliki račun.

Iako svi domaći mobilni operateri odbijaju činjenicu da je nemoguće prekinuti neki poziv, vaš račun samo za pozivanje ovih brojeva može da dostigne pozamašnu cifu ako se radi o satelitskim mobilnim operaterima koji imaju znatno više tarife poziva i komunikacije, koje mogu da se mere desetinama evra za samo nekoliko sekundi.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Izvor: PC Press

Facebook komentari: