Top50 2023

PC Press: skriveni Windows benchmark programi

PCPress-Win-experience-Index Ako koristite neki od novih Windows operativnih sistema, verovatno vam je poznat Windows Experience Index (WEI) kojim Vista i Windows 7 ocenjuju karakteristike računara u skladu sa mogućnostima korišćenja Windows operativnog sistema. Nećemo ulaziti u to koliko je ovo ocenjivanje objektivno, ali iz našeg iskustva – računari sa većim Windows Experience Index-om se zaista bolje i brže snalaze u Windows-u.

“Testiranje” Windows sposobnosti unekoliko se razlikuje u verzijama Vista i Windows 7, jer je najveći mogući rezultat u verziji Vista “5.9”, dok je u Windows-u 7 taj raspon povećan do “7.9”. Prema informacijama iz Redmonda, to je učinjeno da bi se naglasile mogućnosti novih tehnologija koje donosi sledeće izdanje Windows-a.

Najzanimljivije je da Windows Experience Index u oba slučaja određuje najslabija komponenta sistema, pa možete da imate izuzetno visoke rezultate u svim merenjima, a da samo jedna pogrešno odabrana komponenta “sroza” WEI vašeg računara.

Pošto vikend nije pogodan za dublje tehničke analize, pokušaćemo da vam predstavimo skrivenu, zabavniju stranu ove priče. WEI testira grafički podsistem u dva navrata, ali korisnik ne vidi ništa na ekranu. Sve se odvija na “nevidljivim” slojevima ekrana, ali nekoliko komandnih linija učiniće ova WEI merenja vidljivim. Sledite uputstva i posmatrajte 🙂

Pročitajte i:  Autentifikacija pomoću otiska prsta iznenađujuće je jednostavna za zaobilaženje

PCPress-CMD-Admin Najpre pokrenite komandnu liniju u administratorskom načinu rada, što bi trebalo već odavno da znate ukoliko pratite naša izdanja (Start / All programs / Accesories – desni klik na Command prompt – klik na Run as administrator). Ukoliko ste isključili UAC (User Account Control), komande koje slede trebalo bi bez problema da se izvršavaju i običnim startovanjem komandne linije bez administratorskih privilegija. U prozoru komandne linije kucaćete komande koje izvršavaju testove za WEI, ali ovaj put će se sve iscrtavati na ekranu.

winsat aurora

PCPress-Win-experience-Index-01

winsat d3d -texshader -totalobj 30

PCPress-Win-experience-Index-02

winsat d3d -objs C(20) -texshader -totalobj 50

PCPress-Win-experience-Index-03

winsat d3d -totalobj 20 -objs C(20) -totaltex 10 -texpobj C(1) -alushader -noalpha -v -time 10

PCPress-Win-experience-Index-04

winsat d3d -totalobj 20 -objs C(30) -totaltex 15 -texpobj C(15) -alushader -v -time 10

PCPress-Win-experience-Index-05

Možete slobodno da se igrate promenom parametara u komandama, bez straha da ćete nešto pokvariti, jer se parametri odnose samo na broj objekata koji se iscrtava.

Nadamo se da će vas ove slike bar malo zabaviti (a ponešto i naučiti) u nedostatku Nešine galerije fotografija kojoj ćemo se vratiti čim se Neša vrati sa odmora…

Pročitajte i:  Top50 2023: Glasajte za nagradu Pobednik publike, najbolje mesto na internetu u 2023.

PS. Da ne zaboravnimo vrlo važnu napomenu: pre svakog testa, winsat će isključiti Aero interfejs, a iz svakog testa možete da izađete pritiskom na taster Escape, nakon čega će se vratiti i Aero interfejs.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,