BIZIT plus

PC Press: Slikaj se i počni s radom

Umesto da kucate korisničko ime i lozinku ili prevučete prst po senzoru otisaka, bilo bi dobro da računar ume sam da vas prepozna. HP ProBook 4520s ume upravo to!

Bojan Stanojević

PCPress.rs Image

HP-ovi prenosivi računari serije ProBook su i do sada bili vrlo elegantni, ali ih je novi model 4520s prevazišao. Njegovo kućište je metalno, oštrih ivica, pažljivo obrađene površine, boje kafe. Sve to zajedno daje jak utisak ozbiljnosti i deluje veoma privlačno, ali postoji i druga strana: zbog metalnog kućišta, Probook 4520s je teži od proseka – imajte to u vidu ako planirate da ga često nosite sa sobom. Dodatni razlog za veću težinu je velika 9-ćelijska baterija, čija je donja ivica toliko nisko da se računar oslanja na nju; neobično na prvi pogled, ali zahvaljujući tome, računar stoji pod uglom, kao kada aktivirate nožice na tastaturi stonog računara.
Kad smo kod tastature, ona je ista kao na starijim modelima serije ProBook, sa ravnim tasterima koji imaju plitak hod, i kompletnim numeričkim blokom. Nismo proveravali, ali u propagandnom materijalu piše da je otporna na prosipanje tečnosti, a ispod nje je prostrani touchpad, pomeren ulevo, tako više odgovara dešnjacima. Ekran je kvalitetan i ima sjanu površinu, a iznad njega je uobičajena kamera, kojoj ćemo posvetiti malo više pažnje, jer njena funkcija nije ograničena na zabavu.
Veliki proizvođači, kao što je HP, imaju privilegiju da mogu da se dogovore sa Microsoft-om o implementaciji nekih svojih aplikacija u sistem, pa je tako HP Security Manager praktično postao deo Windows-a. U okviru ove aplikacije postoji opcija da vas računar fotografiše i da zapamti sliku, koju će kasnije koristiti kao „ulaznicu“ u sistem, umesto korisničkog imena i lozinke. Ceo proces je veoma jednostavan, a uverili smo se i da je efikasan. Ukoliko nema velikih promena u ambijentalnom osvetljenju, Security Manager uz pomoć kamere nepogrešivo prepoznaje korisnika (podesite ugao gornjeg dela tako da budete u kadru), sve dok on na neki način ne promeni izgled – na primer, skidanjem ili stavljanjem naočara. Svaki definisani korisnik „ima pravo“ da se slika, i biće automatski prepoznat i prosleđen u svoje radno okruženje, a ako prepoznavanje iz nekog razloga ne uspe, Username i Password ostaju kao „plan B“.
ProBook 4520s je sasvim nov model, koji bi trebalo da se pojavi u prodaji u aprilu, dakle otprilike u vreme kada budete čitali ovaj tekst. Kao i stari modeli, biće raspoloživ u različitim verzijama, ali je izvesno da će biti zasnovan na novim tehnologijama. Primerak  koji smo isprobali imao je Intel-ov procesor Core i5 sa dva jezgra i HyperThreading-om, tako da je Windows “video” četiri procesora, a najavljene su i verzije sa procesorom i7. Gigabitni eternet i wireless tipa n se u ovoj klasi podrazumevaju, a ostatak hardvera u testiranom primerku je bio relativno skroman: zatekli smo disk od 250 GB i 2 GB memorije (moći će da ima do 8 GB). Posle mnogo muke, uspeli smo da saznamo da će ovakva konfiguracija koštati oko 780 evra – nije malo, ali radi se o zaista natprosečnom računaru u svakom pogledu.
Za kraj, vratimo se na početak: velika baterija, osim kao podmetač, pokazala je svoje prednosti i u radu. Pod punim opterećenjem, ProBook 4520s je u programu Battery Eater bez napajanja radio više od dva i po sata, što je izvanredan rezultat, kakav odavno nismo videli, a koji dodatno dobija na značaju kada se uzme u obzir snaga procesora i diskretna grafika. Naravno, osim baterije, za takav rezultat zaslužna je i nova Intel-ova platforma – sva je prilika da će ovaj računar u realnim uslovima moći da radi više od šest sati bez napajanja. Ako tražite prenosivi računar više klase i nemate preterano ograničen budžet, obavezno uzmite u razmatranje i novi ProBook!

Pročitajte i:  HP pokreće pretplatnički servis za iznajmljivanje printera
HP ProBook 4520s  
Ekran 15,6” 1366*768
Procesor Intel Core i5 M520 2,4 GHz
Memorija 2 GB
Disk 250 GB
Optički uređaj DVD RW
Grafika ATI Radeon HD 4350
Operativni sistem Windows 7 Professional, 32-bitni
Preporučena cena Oko 780 evra
www.hp.com  

PC Press

Facebook komentari: