Microsoft: Škola za 21. vek

PCPress.rs ImageBeograd, 2. jul 2010 –  Vizija „škole za 21. vek“  i upotrebe informacionih tehnologija u obrazovnom sistemu Srbije predstavljena je danas na konferenciji “Škola budućnosti” koja je, pod pokroviteljstvom kompanije Microsoft, a u saradnji sa Ministarstvom prosvete održana u Palati Srbije.  Konferenciju su  otvorili ministar prosvete Žarko Obradović i generalni direktor kompanije Microsoft Srbija Vladan Živanović, a učestvovali su brojni eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja.

 „Naš obrazovni sistem teži stvaranju škole za 21. vek i  podržavamo sve reforme koje treba da idu u korak sa tehnološkim razvojem. Ministarstvo za telekomunikacije I informatičko društvo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete će, tokom 2011. i 2012. godine sve škole u Srbiji opremiti informatičkim kabinetom, što je još jedan korak bliže ka ostvarivanju naše vizije škole budućnosti. Ovom prilikom zahvaljujem kompaniji Microsoft i svim ostalim partnerima na spremnosti i nastojanjima da obrazovni sistem u Srbiji podignemo na viši nivo” “ istakao ministar Žarko Obradović.

Konferencija se bavila postojećim projektima u okviru programa “Partner u učenju”. Digitalizacija antologije srpske književnosti i kreiranje baze uglednih primera iz nastavne prakse samo su neki od rezultata ovog programa sa kojima znanje i obrazovanje besplatno postaju dostupni svima. Takođe, besplatne obuke za digitalno opismenjavanje, edukacija o korišćenju računara kao moćnog nastavnog sredstva i uspostavljanju informatičke infrastrukture kako bi se unapredila nastava, deo su jedne vizije savremenog obrazovanja u kojem upotreba informacionih tehnologija ima zasluženo visoko mesto.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

 Na konferenciji je predstavljena i knjiga Škola budućnosti koja će biti besplatno dostavljena svim školama u Srbiji a koja prenosi dobre primere i iskustva naših suseda Mađara i njihovih nastavnika o koristi informatizacije škola za unapređenje nastave sa arhitektonskog, infrastrukturnog i pedagoškog aspekta. Ovim su školama informacije na ovu temu postale uvek dostupne, pregledne i na jednom mestu, i mogu da posluže kao dodatni izvor ideja i inspiracija direktorima i nastavnicima.

 PCPress.rs ImageGeneralni direktor kompanije Microsoft Srbija izjavio je da se Microsoft trudi da pomogne da se premosti jaz između onih kojima je dostupno kvalitetno obrazovanje i onih kojima to još nije omogućeno.

 “Sposobnost svake države da bude značajan učesnik u svetskoj ekonomiji zasniva se na obrazovanoj i osposobljenoj radnoj snazi, i zato se nadamo da će nastavnici i učenici u Srbiji nastaviti da u još većoj meri koriste resurse koje smo obezbedili kroz program Partner u učenju u saradnji sa Ministarstvom prosvete, sa željom da pomognemo modernizaciju obrazovanja u Republici Srbiji” naglasio je Vladan Živanović.

U okviru konferencije, održan je i okrugli sto na temu “Zaštita dece na Internetu” na kojem su učestvovali predstavnici Minstarstva prosvete, Ministastva unutrašnjih poslova, Ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva i kompanije Microsoft.  Internet donosi neprocenjive mogućnosti za igru, učenje i povezivanje, ali i različite rizike o kojima decu treba edukovati, zbog čega u Microsoftu veruju da bi  program Bezbednost na Internetu trebalo da postane integralni deo školskog programa.

Pročitajte i:  Microsoft najavio gašenje podrške za Office 2016 i Office 2019

Izvor: Direct Media

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,