PC Press video: AI Fatamorgana – BIZIT panel

Drugog dana BIZIT skupa održan je panel posvećena veštačkoj inteligenciji (AI). Moderator panela nazvanog AI Fatamorgana je bio Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik PC Press-a. Učesnici su bili dr Dušica Filipović Đurđević (Filozofski fakultet), Danilo Krivokapić (SHARE Fondacija), Prof. dr Stevan Milinković (Yottaanswers Inc.), Petar Vasić (Vasić media), kao i Nenad Cvjetićanin (advokat), koji je celu stvar posmatrao iz pravnog ugla.

PCPress.rs Image

Panel je konstatovao da je AI tema godine koji nije došao sasvim iznenada. Evolutivni razvoj su stručnjaci pratili, a šira javnost je ostala zabezeknuta kada se pojavio „nekakav“ ChatGPT koji je ostavljao utisak kao da se priča sa čovekom. Svi panelisti su dali primere upotebe veštačke inteligencije na svom poslu i u svom privatnom životu. Ukazano je da će biti veoma izazovno podržati korišćenje veštačke inteligencije kroz pravne propise i neophodne modifikacije, koje će pak biti moguće načiniti tek kada kao društvo saznamo šta zapravo želimo od veštačke inteligencije, budući da se tehnologija razvija mnogo brže od prava i da je sada pravi trenutak za širu raspravu po tom pitanju. To dodatno daje na značaju ovakvim forumima, raspravama i okupljanjima. Ukupna dešavanja u domenu veštačke inteligencije su fascinantna i pred njima je budućnost. Šta sa zaposlenima? Šta će raditi slikari, vajari, kompozitori, pisci…videćemo. Jedan posao nestaje, drugi posao se stvara.

Pročitajte i:  Amazon obučava LLM sa 980 miliona parametara

AI Fatamorgana – BIZIT panel je organizovan u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo. Fondacija za otvoreno društvo, Srbija osnovana je 17. juna 1991. godine. Fondacija je deo mreže Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations) sa sedištem u Njujorku, jedne od najvećih filantropskih organizacija u svetu.

Ceo panel možete pogledati na linku ispod:

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,