PC Press video: U centru AI scene, dr Borislav Agapiev

Veštačka inteligencija je tema broj jedan u kompjuterskom svetu, a naš novi gost u PC Press studiju je upravo u centru tih zbivanja. Kako startapi funkcionišu, šta se dešava kada neko ima neku ideju, kojim putem kreće da bi došao do finansiranja, koliki je izazov i kolika je mogućnost da se prijavi patent i kako uopšte radi ChatGPT su samo neka od pitanja i tema o kojima smo za PC Press u video formatu razgovarali sa dr Borislavom Agapievim, koji već decenijama uspešno radi i inovira u SAD.

PCPress.rs Image

Najpoznatiji je po tome što je svoj startap, kompaniju Wowd, prodao Facebook-u, dok je dva njegova patenta vezana za pretraživanje Interneta otkupio Google. Gospodin Agapiev nije na tome stao – osmislio je nove sisteme veštačke inteligencije koje već možete isprobati.

Karijeru je započeo u kompaniji Intel gde je radio na razvoju Pentium Pro procesora, ali je najpoznatiji po tome što je svoj startap, kompaniju Wowd, prodao Facebook-u, dok je dva njegova patenta vezana za pretraživanje Interneta otkupio Google. Gospodin Agapiev nije na tome stao – osmislio je nove sisteme veštačke inteligencije koje već možete isprobati.

Pročitajte i:  Microsoft partner sa Mistralom u poslu sa AI izvan OpenAI 

Razgovarali smo o razvoju veštačke inteligencije, načinu rada ChatGPT-a zasnovanog na LLM (Large Language Model), dometima i ograničenjima ove tehnologije, mogućnostima da računar položi čuveni Tjuringov test i tako dokaže da je po inteligenciji sličan čoveku, a iskoristili smo priliku i da naučimo nešto o američkoj startup sceni, pošto je gospodin Agapiev nekoliko puta prešao čitav put od ideje do uspešno finansiranog i kasnije unovčenog projekta.

Predlažemo da isprobate dva nova projekta koja razvija dr Agapiev:

Kagi (https://qaagi.com) traži uzročno-posledične relacije ali na ogromnoj skali – navedite bilo koju pojavu (npr. velika finansijska kriza) i Kagi će dati njene uzroke i posledice, sortirane prema značaju

Yota Answers (https://yottaanswers.com) odgovara na bilo koje “činjenično” pitanje

Ceo video intervju sa dr Borislavom možete pogledati na linku ispod:

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,