PC Press: Windows Phone 7 — preokret?

Mobilni svet nestrpljivo očekuje informacije o dolazećem Windows Phone 7 operativnom sistemu, koji bi mogao preokrenuti trendove na tržištu, u Microsoft-ovu korist ili na drugu stranu… Pogledajmo ono što je već poznato — Marko Savković

wphone7s-office Microsoft je teško stečenu lidersku poziciju na polju operativnih sistema za pametne telefone prepustio drugima: što zbog čuvanja kompatibilnosti sa starim aplikacija, što zbog inertnosti proizvođača, platforma koja je najviše obećavala našla se na stranputici.

Sećamo se da su uređaji zasnovani na Windows Mobile (i njegovim pretečama) prvi dobili kolor ekrane visoke rezolucije osetljive na dodir, moćne procesore i grafičke podsisteme, ali i podršku za Bluetooth, WiFi i sinhronizaciju sa e-mail serverom. Microsoft je onda stao i dozvolio konkurentima da otrgnu važan deo kolača. Najviše su profitirali BlackBerry, koji je već bio veoma popularan među poslovnim korisnicima, iPhone u fashion svetu, zahvaljujući dizajnu ali i odličnom korisničkom interfejsu, a "tačkuj na i" stavio je Android, koji grabi obe kategorije korisnika.

Pogled iza zavese

windows7mobile Na nedavno održanom Mobile World Congress-u najavljen je revolucionarni, novi Windows Phone 7, koji bi trebalo da odgovori na bačene rukavice od strane konkurencije. U prethodnom tekstu upoznali smo se sa osnovnim karakteristikama a u međuvremenu je pristiglo još nekoliko detalja. Za početak, na adresi developer.windowsphone.com nalazi se potpuno funkcionalni kit za sve koji su zainteresovani da razvijaju aplikacije za ovu platformu. U paketu su Visual Studio 2010 Express for Windows Phone, Windows Phone Emulator, Silverlight for Windows Phone kao i XNA 4.0 Game Studio. Emulator podržava i ekrane osetljive na dodir kao i multitouch, pa je pravi momenat da započnete download upravo dok čitate ove redove.

Pročitajte i:  Notepad za Windows 11 donosi proveru pravopisa 

Razlike u verzijama 6.5.x i 7 su do te mere značajne da sa novom verzijom džepnog Windows-a prestaje kompatibilnost sa starim aplikacijama – Microsoft se odvažio da prekine jednu od ključnih prednosti ove platforme i krene od nule. Dodatno, WP7 neće imati multitasking, jednu od važnih karakteristika Microsoft džepnih operativnih sistema. Pitamo se da li je ovaj korak nazad bio neophodan, dok nas Microsoft teši da će određene sistemske aplikacije moći da rade u isto vreme (da li je neko pomenuo PalmOS ili iPhone?).

I pored čudnih pravaca razvoja, sa nestrpljenjem očekujemo ovu platformu, prvenstveno zbog načina prikaza i organizovanja sadržaja. Kombinacijom odličnih efekata i jednostavne 2D grafike (koja u ključnim momentima dobija 3D komponentu) revolucionarno je promenjen korisnički interfejs. Na osnovnom ekranu je moguće raspoređivati prečice ka aplikacijama i sistemskim podešavanjima a pomeranjem gore/dole i levo/desno kretati se po džepnom desktop-u. Sve prečice su animirane i nagoveštavaju o čemu se iza opcije radi.

Svi habovi Windows-a

winphone7people Osnovni ekran osim ka prečicama vodi ka novim organizacionim celinama, habovima koji su organizovani po vrsti informacija. Najzanimljiviji je Office deo koji je se za sada pod velom tajne. Tesna integracija sa OneNote i SharePoint sadržajima kao i sinhronizacija sa Exchange Server-om ključne su prednosti haba namenjenog poslovnim korisnicima.

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Stvari su jasnije kada je u pitanju People Hub, set ekrana koji horizontalno skroluju i prikazuju kontakte sa različitih izvora, bez obzira na to da li su u pitanju Exchange ili Gmail kontakti, kao i oni sa socijalnih mreža; moguće ih je automatski sortirati po intervalu interakcije sa njima. Kapacitivni ekrani koji se planiraju za WP7 uređaje podrazumevaju multitouch podršku pa je i Web browsr potpuno okrenut ovom načinu upravljanja.

Telefon koji će koristiti Windows Phone 7 mora da ima barem tri komandna tastera: Start, Back, Search, kao i dodatne tastere za uključivanje telefona i pokretanje kamere. Nije planirana mogućnost remapiranja tastera, kao ni izmena korisničkog interfejsa. Od proizvođača će se očekivati moćni procesor i jak grafički podsistem sa minimalnih 256 MB RAM memorije. U startu će biti podržana WVGA rezolucija (480×800) a kasnije dodata i HVGA (320×480). Pretpostavlja se da će svi veći proizvođači koji trenutno sarađuju sa Microsoft-om praviti uređaje za ovu platformu, dakle najpre očekujemo modele firmi HTC, LG, Samsung, Toshiba…

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

PC Press

Facebook komentari: