PC Savet: Alternativa Task Manager-u

62818-443-464 Da biste zaustavili proces koji je očigledno ušao u mrtvu petlju, obično pozivate Task Manager – kliknete na ime procesa a onda na End Task ili End Process. Naravno, taj postupak može se koristiti i za prinudno zaustavljanje procesa koji se nisu zaglavili, ali ne zaboravite da gubite sadržaje koje je proces generisao, a koji u trenutku njegovog gašenja nisu snimljeni.

Za zaustavljanje zalutalog sistemskog procesa zapravo i nije neophodan Task Manager. Malo poznata komanda TSkill u DOS (preciznije rečeno, komandnom) prozoru radi potpuno istu stvar. Na primer, ako treba ukinuti program koji se izvršava pod imenom Problem, dovoljno je da otkucate naredbu TSKILL PROBLEM /A.

TSkill može biti moćna alatka za automatizaciju rada na vašem računaru. Na primer, možete je koristiti da biste bili sigurni da pojedini programi nisu aktivni pre nego što započne neki od automatizovanih procesa održavanja (recimo, defragmentacija diska ili potraga za virusima). Obe verzije Windows-a XP (Home i Pro) podržavaju ovu komandu, ali Windows XP Professional raspolaže i moćnijom, koja se zove TaskKill. Nešto je komplikovanija za upotrebu, ali efikasnija u slučajevima kada neki proces "okleva" sa zaustavljanjem. Na primer, komanda

taskkill /f /im XYZ.EXE

će sasvim sigurno zaustaviti proces XYZ, bez obzira na stadijum u kome se on eventualno nalazi. Obe komande imaju dodatne prekidače, koji su u Windows-ovom help sistemu detaljno opisani (otkucajte TSkill /?) i sasvim adekvatno dokumentovani.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,